Prečo je pravidelné odvápnenie kávovaru dôležité?

Nadýchaná aróma čerstvo pripravenej kávy nás vždy poteší a prebúdza v nás príjemné pocity. Ak ale chceme, aby nám kávovar slúžil dlhé roky a pripravovaná káva si držala svoje štandardné vlastnosti a chuť, nemali by sme zanedbávať jednu dôležitú vec. Je ňou pravidelné odvápňovanie kávovaru, ktoré je dôležité nielen pre výslednú chuť kávy, ale aj pre samotný chod kávovaru.

Odvápnenie kávovaru môže byť hračkou

Zlepšuje chuť kávy

 

Pravidelne odvápňovaný kávovar zabezpečí, že sa môžeme dlhodobo tešiť z príjemnej arómy a chuti pripravenej kávy. Voda obsahuje minerály, ktoré sa pri pravidelnom používaní zachytávajú na vnútorných stenách prístroja a tvoria usadeniny vápnika a iných minerálov. Tieto usadeniny môžu ovplyvniť prietok vody cez trysky kávovaru, a tým aj kvalitu extrakcie kávy. Neodvápnený kávovar môže produkovať slabšiu kávu so zníženou chuťou a kvalitou. Pravidelným odvápňovaním sa vieme vyhnúť zmieneným problémom a zachovať chuťový štandard pripravovanej kávy.

Predlžuje životnosť kávovaru

 

Usadeniny minerálov môžu spôsobiť koróziupoškodenie vnútorných komponentov kávovaru. Týmto spôsobom môže byť jeho životnosť značne skrátená. Pravidelným odvápňovaním sa tieto usadeniny odstraňujú a prístroj môže pracovať dlhšie a spoľahlivejšie. To v konečnom dôsledku šetrí vašu peňaženku a prevádzka kávovaru sa stáva ekonomickejšou. Dobre udržiavaný kávovar sa vám odmení dlhou životnosťou.

Eliminácia porúch a poškodení kávovaru

 

Vodné usadeniny môžu spôsobiť rôzne poruchy a problémy v kávovare. Môže dôjsť k občasnému upchávaniu trysiek a ventilov, čo znemožní správny prietok vody. Výsledkom je zhoršená kvalita kávy a v niektorých prípadoch až poškodenie samotného kávovaru, prípadne poškodenie jeho súčastí. Všeobecne platí, že čím drahší a komplikovanejší je kávovar, tým vyššie je riziko poškodenia.

Ekonomická úspora

 

Neodvápnený kávovar bude pracovať menej efektívne, pretože bude potrebovať viac energie na ohrev vody. To môže zvýšiť náklady na elektrickú energiu a spôsobiť vyššie účty za elektrinu. Pravidelným odvápňovaním udržíme kávovar v optimálnej prevádzkovej kondícii a ušetríme tak nielen energiu, ale aj peniaze. 

 

Menej časté poruchy a predĺženie životnosti kávovaru prinášajú aj ekologický rozmer. Každý kávovar je vyrobený zo značného množstva plastov, ktoré sa síce dajú recyklovať, no vždy je lepšie, keď takýto odpad nevznikne. Menej časté nakupovanie nových spotrebičov tak šetrí nielen vašu peňaženku, ale zároveň aj prírodu a jej vzácne zdroje.

Najlepší kávovar do domácnosti

Jednoduchšia a pohodlnejšia úspora

 

Pravidelné odvápňovanie zabezpečuje, že sa na vnútorných stenách kávovaru neusadzujú hrubé vrstvy vodného kameňa a iných minerálov. To uľahčuje čistenie a údržbu prístroja. Odpadá tak nutnosť manuálneho čistenia vnútra kávovaru. 

 

Pravidelné odvápňovanie kávovaru nie je len povinnou úlohou, ale aj spôsobom, ako udržiavať vynikajúcu chuť kávy a predĺžiť životnosť kávovaru. Malo by byť súčasťou vašej kávovej rutiny, aby ste mohli maximálne využiť svoj kávovar a užívať si bohatú chuť vášho obľúbeného nápoja každý deň.

Tipy, ako efektívne odvápniť váš kávovar

 

Rovnako ako pri domácom upratovaní, aj pri čistení kávovaru môžete použiť ekologické čistiace prostriedky. Aj tu však platia určité pravidlá, pretože nie každý domáci prípravok je na to vhodný.

Odvápnenie kávovaru octom

 

Prvou možnosťou, ktorá sa ponúka v domácich podmienkach, je odvápnenie kávovaru octom. Ocot nájdeme v každej kuchyni a na prvý pohľad sa javí ako dobrá a lacná voľba. V skutočnosti je však ocot veľmi agresívny a môže nenávratne poškodiť dôležité súčasti kávovaru, ako aj tesnenie. Preto odvápnenie kávovaru octom neodporúčame.

Odvápnenie kávovaru kyselinou octovou

 

Ďalšou možnosťou je odvápnenie kávovaru kyselinou citrónovou, ktorá na rozdiel od tej octovej nie je taká agresívna. Mnohí ju používajú k studenému odvápneniu napr. kúpeľňového vybavenia alebo panvíc. Je pravda, že kyselina citrónová odvápni, avšak po jej zahriatí dochádza k vzniku citrátu vápenatého. Táto lepkavá biela hmota môže taktiež poškodiť váš kávovar, preto neodporúčame odvápnenie kávovaru ani kyselinou citrónovou.

Tablety na odvápnenie kávovaru

 

Jasnou voľbou sú pre nás tablety, ktoré sú na odvápnenie kávovaru určené. Odvápnenie kávovaru tabletami je stávkou na istotu v prípade, že nechcete svoj drahý kávovar nenávratne poškodiť. Tablety na odvápnenie kávovarov sú vyrobené s ohľadom na ich citlivé časti a tak, aby kávovar zbavili usadenín na 100 %. Vy tak získate nielen čistý kávovar, ale zároveň aj prvotriednu chuť a intenzitu kávy.