'.mmf::ico('bi-x').'

6 vecí, ktoré by ste mali vedieť skôr, než si kúpite kávu

Všetci túžime po tom, aby sme si vychutnávali najlepšiu možnú kávu. V ponuke ich je obrovské množstvo - ako si ale vybrať tú, ktorá nám bude chutiť a zároveň nám neublíži? Chuť je subjektívna, takže nájsť najlepšiu, ktorá by chutila každému, je nemožné. Čo si však môžeme všimnúť, sú informácie na obale. Každá káva by mala mať svoj "rodný list", pričom najdôležitejšie údaje, ktoré by na ňom nemali chýbať, sú druh kávy, krajina pôvodu, spracovanie a dátum praženia.

Praženie kávy

O tom, či je káva dobrá, alebo kvalitná nerozhoduje len jedna vlastnosť. Na to, ako káva v šálke chutí, vplýva viacero faktorov. Všetko začína pestovaním kávovníkov, pokračuje zberom a spracovaním zŕn, pražením a dôležitá je aj príprava kávy.

1. Druh kávy

Káva je ovocie, ktoré pripomína naše čerešne - ich kôstka je kávové zrnko. Základné druhy kávy sú arabika a robusta. Oba druhy sa líšia spôsobom pestovania, tvarom zrniek, chuťou aj obsahom kofeínu. 

 

Arabika

Preferencie milovníkov kávy sa jasne prikláňajú k chuťovo rozmanitejšej arabike. Tá  tvorí viac ako 70 percent celosvetovej produkcie kávy. Má väčšie zrnká, v chuti často spoznáte tóny orieškov, čokolády alebo ovocia.
 

Robusta

Jej pestovanie je jednoduchšie, prebieha v nižších nadmorských výškach. Jej zrnká sú menšie, obsahujú však dvoj-až trojnásobné množstvo kofeínu v porovnaní s arabikou. Má veľmi horkú, zemitú chuť.

2. Pestovanie kávy

Káva z každej krajiny chutí inak, má svoju špecifickú chuť. Ovocné chute a kyslosť sú typické pre africké kávy, čokoládová chuť a kakaová horkosť zas charakterizuje kávy z Južnej Ameriky. 
Mnoho káv je pestovaných na rovnakých plantážach ako kakaovník alebo ovocné stromy, a tak káva "nasiakne" chuťou kakaa alebo ovocia. Jednou z najobľúbenejších zrnkových káv nielen u nás, ale aj vo svete je káva z Brazílie.

 

Zanecháva excelentný krémový pocit v ústach s vôňou kakaa, sladu a čokolády. Dochuť charakterizujú tóny karamelu a pražených lieskových orieškov. 

Lighthouse Brasil káva

3. Zber

Vplyv na kvalitu kávy má aj spôsob, akým sa kávové čerešne dostanú z kríku. Je rozdiel, či ho oberie ručne zberač alebo veľký stroj. 

 

Na strojový zber sa používa kombajn - ten strháva všetky čerešne bez rozdielu - nedozreté, ale aj prezreté a všetky idú spolu na spracovanie. Strojový zber sa používa hlavne pri zbere robusty, alebo na veľkých kávových plantážach, kde ide o kvantitu. 

 

Výberová káva, ako to už vyplýva z jej názvu, sa zbiera - vyberá - vždy ručne.  Najväčší benefit ručného zberu je, že zberači oberajú len dozreté čerešne. Tie nedozreté sa nechávajú na kríku ďalšie obdobie zberov. Aj kvôli ručnému zberu má výberová káva vyššiu kvalitu. Týmto spôsobom sa zbiera káva napríklad v Kolumbii, ktorá je štvrtým najväčším producentom kávy na svete. Káva sa tu pestuje vo vyššej nadmorskej výške pohoria Ánd na vulkanickej pôde, ktorá káve dáva špecifickú chuť a arómu. 

 

Kávové čerešne sú zbierané ručne, pričom miestne ženy používajú skvelú pomôcku. Nechty na rukách majú nalakované farbou dozretej kávovej čerešne. Do košíka sa tak dostanú len ideálne plody rovnakej farby, ako je ich lak.

4. Spracovanie kávy

Ak hovoríme, že na chuť kávy vplýva región, rovnako dôležitý je spôsob spracovania. Poznáme  dve základné techniky - naturálne (alebo suché) spracovanie a premyté (alebo mokré) spracovanie. Tie premieňajú zrelú kávovú čerešňu na zelenú kávu, ktorá je pripravená na export. 

 

Suché spracovanie

Kávové čerešne sa sušia neporušené na vyvýšených záhonoch alebo terasách približne jeden mesiac. Za ten čas do seba absorbujú esencie zo sušiacej sa dužiny ovocia a majú výraznú arómu. Po vysušení sú tvrdé ako kameň a z dužiny ich dostanú pomocou špeciálneho stroja.

 

Mokré spracovanie

Mokré alebo premyté spracovanie prebieha tak, že šupka z čerešne sa strojovo odstráni a zrnko sa kompletne umyje. Zostane ešte lepkavá dužina, ktorá sa odstráni pomocou krátkej fermentácie. Zrnká sa potom znovu premyjú a sušia asi dva týždne. Táto metóda dokáže zvýrazniť chuť kávy, podporí jej aciditu i kvalitu.

Lighthouse Columbia káva

5. Praženie

Praženia kávy je jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý určuje jej chuť. Stupňov praženia je veľmi veľa, najslabšie pražená káva je zelená, najviac upražená je takmer spálená a čierna. Počas praženia sa z kávy odparuje vlhkosť a cukry začínajú karamelizovať, a preto káva hnedne. 

 

Svetlé praženie - Light

Patrí k najnovším spôsobom praženia. Káva zo svetlo pražených zŕn vás môže prekvapiť nečakanými chuťami, v šálke pocítime jemnejšie telo, niekedy pripomínajúce čaj, naplno si vychutnáte výrazné kvetové či ovocné tóny a chute. Nie je príliš vhodná na espresso.

 

Stredné praženie - Medium

Stredne pražená káva má príjemnú chuť espresso klasiky s prídavkom ovocných alebo orieškových tónov, ktoré sú pre kávové zrná prirodzené. Telo tejto kávy je plnšie a acidita je nižšia ako pri svetlom pražení. Chuť je hutnejšia, s výraznejšou horkosťou.

 

Tmavé praženie - Dark

Zrnká tmavo praženej kávy chutia korenisto a horko, bez akejkoľvek inej chute. Ich povrch je na pohľad olejový a lesklý.

6. Príprava

Aj keď máte vo všetkých faktoroch dokonalú kávu, dôležité je nepokaziť ju pri príprave. Ak si kávu pripravujete doma alebo v práci, mali by ste si skontrolovať nastavenie mlynčeka. Ak káva tečie príliš rýchlo, zvoľte jemnejšie mletie, ak naopak pomaly, nastavte mlynček na hrubšie mletie. Pozor, mlynček nastavujte vždy počas mletia. Nezabudnite tiež pri príprave používať vhodne upravenú - prefiltrovanú vodu