Zima na pracovisku: 5 tipov ako sa chrániť pred chladom

Zimné mesiace vedia poriadne potrápiť ľudskú psychiku - dni sú kratšie a Slnko sa nám schováva o niečo skôr. Nízke teploty na pracovisku taktiež neprispievajú k pohode počas práce. Aj preto sme sa rozhodli spísať 5 tipov ako zimu na pracovisku prekonať, respektíve zmierniť jej dôsledky na váš pracovný výkon. Samozrejme, všetko závisí od konkrétnej pracovnej pozície, avšak častokrát sú naše tipy univerzálne aplikovateľné. 

Zimné mesiace medzi mnohými nepatria k tým najobľúbenejším. Dlhšia noc, menej denného svetla, posun času a častokrát celodenné mínusové teploty. Práve tie spôsobujú množstvu profesií vrásky na čele. I napriek tomu ale niektoré profesie musia pracovať aj v mínusových teplotách. Prípadne je nutné niečo v zime urobiť na záhrade, na dvore rodinného domu alebo všade tam, kde to je práve potrebné. V nasledujúcich riadkoch si preto prehľadne zhrnieme, ako sa čo najlepšie pripraviť na prácu v mínusových zimných teplotách.

1. Teplo sa oblečte

 

Prvá, a azda najdôležitejšia rada. Teplé oblečenie je pochopiteľný základ. Dôležité je taktiež jeho zloženie - odporúčame vyhnúť sa bavlne a siahnuť po vlnených veciach. Veľmi nápomocné vie byť vrstvenie jednotlivých kúskov oblečenia. Odporúčame minimálne 3 vrstvy oblečenia a navrch napr. nepremokavú a vetru odolnú bundu. Jednotlivé veci by ale nemali úplne priliehať, nakoľko príliš tesné oblečenie spôsobí, že telo bude nedostatočne prekrvené a teplo nebude môcť rovnomerne prúdiť. Obzvlášť dôležité je mať v teple hlavu, krk nohy - vhodné sú teplé čiapky, šál alebo nákrčník a zateplená a nepremokavá obuv. Zima na pracovisku tak nebude mať žiadnu šancu.

2. Zdravá strava je základ

 

Jedlo význame pomáha telu vytvárať dodatočné teplo, a tak poráža nepríjemnú zimu na pracovisku. Rýchlu energiu, a taktiež aj teplo dodávajú predovšetkým sacharidy, ktoré sú obzvlášť vhodné pre dopĺňanie energie v prípade fyzicky náročných povolaní. Do kancelárskeho prostredia odporúčame zvoliť malé ovocné občerstvenie, prípadne malé sladké potešenie. Podobné občerstvenie počas dňa nielen príjemne zahreje ale aj doplní energiu. V prípade sedavých zamestnaní je dôležité mať pod dohľadom celkovo prijatú energiu, aby ste sa vyhli negatívnym dopadom. 

3. Prestávky v teple sú dôležité

 

V prípade, že pracujete vo vonkajšom prostredí počas celej pracovnej doby, odporúčame si každé 2 hodiny urobiť menšiu prestávku, respektíve sa presunúť na teplejšie miesto a tam zotrvať aspoň 10 minút. Dáte telu dostatočný teplotný impulz, a tým pádom bude zima na pracovisku o niečo znesiteľnejšia. V závislosti od povahy práce je potrebné prispôsobiť frekvenciu prestávok. Aj malé odpočinutie počas pracovnej doby je vhodné, nepodceňujte preto pravidelné prestávky - hoci aj veľmi krátke. Keď ste odpočinutý, nielenže podávate lepší výkon, ste odolnejší voči výkyvom počasia, či voči nízkym teplotám ale predovšetkým sa zvyšuje bezpečnosť pri práci.  

3. Prestávky v teple sú dôležité

4. Úprava pracovného miesta a užitoční pomocníci

 

Ak pracujete prevažne vo vnútri alebo v klasických kancelárskych priestoroch odporúčame vykonať malé úpravy v miestnosti. Nižšie teploty na pracovisku tak budú znesiteľnejšie. Môžete siahnuť po hrubších závesoch na oknách, po dekách na pracovisku, prípadne zvoliť ohrievače, ktoré dokážu za pomerne krátky čas rýchlejšie vykúriť miestnosť. Vhodným doplnkom sú rýchlovarné kanvice alebo termosky alebo termohrnčeky s pripraveným teplým nápojom - či už kávou alebo čajom. Krátke zohriatie počas prestávky vždy padne vhod. V minulosti sme sa mohli stretnúť aj s elektrickými ohrievačmi - tie je možné použiť, avšak naozaj iba počas krátkeho obdobia, nakoľko spotreba energie je enormná. Výborným tepelným izolantom do miestností je koberec. Ten spoľahlivo zamedzuje úniku tepla a zároveň je príjemný na chôdzu a zútulní miestnosť.  

5. Udržiavané pracovné oblečenie

 

Ako sa hovorí - čistota je pol života. Platí to aj v prípade nízkych teplôt či zime na pracovisku. Zvoľte vždy kvalitné a čisté pracovné oblečenie, ktoré zodpovedná potrebám konkrétnej práce. Poškodené, deravé alebo inak opotrebené pracovné oblečenie prepúšťa dôležité teplo. Preto by ste mali nosiť na sebe oblečenie, ktoré je v poriadku. Zároveň, správne oblečenie nebude brániť vo výkone. Množstvo materiálov zároveň pomáha v termoregulácii vášho tela a vy tak môžete oblečenie použiť nielen počas zimy. Taktiež dôležité je kvalitné termoprádlo, ktoré je výborným doplnkom do nízkych teplôt. 

5. Udržiavané pracovné oblečenie

Bonusový tip

 

Pracujte pomalšie a dôslednejšie. V dôsledku zimy na pracovisku samotný organizmus nepodáva taký výkon ako je to v prípade optimálnej teploty. Preto sa snažte pracovať predovšetkým dôsledne, robte si pravidelné prestávky a vaše telo sa vám odmení v podobe lepšej odolnosti voči nízkym teplotám. Obzvlášť to platí v prípade celodennej práce v exteriéri, kde by prepracovanosť mohla viesť k úrazu. 

 

Samozrejme, samotnou prácou to nekončí. Poraziť zimu na pracovisku pomáhajú aj správne návyky, ktoré začínajú ešte pred samotnou prácou. Dostatok spánku, výdatná a na živiny bohatá strava alebo aj taká maličkosť ako dostatok času na presun do práce zohrávajú dôležitú úlohu. Nízke teploty porazíte dôkladnou prípravou a predovšetkým fyzickou a psychickou pohodou. Je vedecky dokázané, že organizmus, ktorý nemá dostatok spánku pocitovo vníma teplotu oveľa nižšiu ako v skutočnosti je.