Zatočte s náhlym hladom: tipy na rýchlu a zdravú desiatu

Raňajky máte za sebou, do obeda je však ďaleko - náhly hlad pozná každý z nás. Dôležité je s ním správne zatočiť. V našich končinách sa veľkej obľube tešia termíny ako desiata alebo olovrant, ktorými vyjadrujeme menšie jedlo medzi raňajkami a obedom alebo medzi obedom a večerou. Väčšina odborníkov na stravovanie sa zhoduje, že takéto menšie jedlá môžu napomôcť prekonať hlad, nakopnúť v aktuálnej činnosti a naštartovať spomalený metabolizmus. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na rýchlu a zdravú desiatu, prajeme dobrú chuť. 

Ovocie

 

Základný tip vhodný pre každého. Zaraďte ovocie do svojho jedálnička a uvidíte pomerne rýchlu zmenu k lepšiemu. Siahnite po jablku, banáne, mandarínke, pomaranči, nektárinke, hrozne alebo po niektorom z iných ovocí. Pre väčšiu zábavu odporúčame na každý deň iné ovocie - prípadne si nakombinovať na svoj pracovný stôl kombináciu viacerých. Veľkú výhodu ponúka sušené ovocie v kombinácií s rôznymi cereáliami alebo cereálnymi tyčinkami

 

Na prípravu jednoduchej desiaty budete potrebovať sušené ovocie podľa svojej chuti (môžete si ho aj jednoducho doma usušiť), rozličné müsli alebo nakrájané müsli tyčinky a chutná desiata alebo olovrant sú pripravené. Stačí všetko spolu pekne premiešať a v prípade potreby zaliať mliekom alebo iným obľúbeným zdravým nápojom

Oriešky, mandle a arašidy

 

Pre tých, ktorí nie sú alergický na orechy odporúčame aj túto variantu, prípadne je ju možné ľubovoľne kombinovať s ovocím. Opäť postačí zobrať nádobu, do nej nasypať oriešky, arašidy a mandle a zamiešať. Opäť, rovnako ako pri ovocí, môžete zaliať mliekom, kokosovým nápojom alebo nápojom s príchuťou mandlí. Výborná a rýchla desiata, ktorá skvele poslúži aj na narodeninovej oslave a podobne. Podobné tipy na desiatu už zachránili nejedného školáka.

 

V prípade, že ste veľkým milovníkom rôznych orechov, odporúčame siahnuť po rôznych typoch arašidov a orechov, ktoré sú rozlične obaľované. Výhodou je, že všetko je už vopred pripravené, nemusíte nič robiť - stačí otvoriť vrecko a chrúmať. 

Oriešky, mandle a arašidy

Rozličné kaše

 

Starý ale osvedčený tip na desiatu, ktorý spomedzi všetkých tipov určite poznáte. Ingrediencie sú vskutku dostupné všade a rovnako tak sa medze nekladú ani fantázii. Do kaše môžete okrem klasických ovsených vločiek pridať aj kúsky ovocia, rôzne cereálie alebo cereálne tyčinky, prípadne vyššie zmieňované oriešky, mandle alebo arašidy. V prípade, že potrebujete naozaj doplniť energiu počas náročného dňa, môžete klasickú kašu z ovsených vločiek doplniť aj rozličnými chutnými sušienkami alebo vrch poliať roztopenou čokoládou. 

Cereálie

 

Nestarnúca klasika na raňajky nemôže chýbať ani v našich tipoch na desiatu. Dnes sú už na trhu rozličné typy cereálií, ktoré môžete jesť buď s klasickým polotučným mliekom alebo s rozlične ochutenými nápojmi. Opäť, ako v prípade mnohých ďalších tipov na desiatu, môžete klasické cereálie vylepšiť sušeným ovocím, roztopenou čokoládou, kúskami čokolády alebo pridať nalámané müsli tyčinky. Už len ostáva vyriešiť tradičnú otázku - najskôr sa zalievajú cereálie v miske mliekom alebo skôr sa cereálie sypú do misky s mliekom? 

Čaj a pochutiny

 

V každej spoločnosti a v každej rodine sa nepochybne nájde zarytý milovník čajov. Obľúbený nápoj sprevádza ľudstvo už dlhé storočia a nie je tomu inak ani v našich tipoch na desiatu. Šálka horúceho čaju pomôže oddialiť hlad, zahreje počas chladných dní a prispeje k celkovej očiste organizmu. Mnohí z nás si nevedia čaj alebo aj kávu predstaviť bez sladkej pochutiny, ktorá k týmto nápojom nepochybne patrí. 

 

Ako aj pri ostatných tipoch na desiatu, odporúčame aj čaj alebo kávu kombinovať s ostatnými rýchlymi tipmi na desiatu. V prípade, že si chcete pochutnať naozaj iba mierne, môžete k čaju alebo káve pridať malé pochutiny alebo čokoládky. 

Čaj a pochutiny

Vlastnoručne vyrobená zdravá desiatová tyčinka

 

Vyrobiť si vlastnú desiatu alebo olovrant je jednoduché. Postačí dodržať pár krokov a zdravá desiata je na svete. Zoberte dostatočne veľkú misku, do misky postupne nalejte javorový sirup, včelí med, hnedý cukor, arašidové maslo, vaječné bielka, nesladené zahustené mlieko a vanilku, prípadne vanilkovú arómu. Následné všetky ingrediencie miešame v miske, až pokiaľ sa nevytvorí hladká zmes. Následne pridáme sódu bikarbónu, múku a škoricu. Postupne pridávame rôzne ovocie, orechy a podobne. 

 

Celú zmes následne dáme do vhodného plechu a pečieme pri teplote 350° po dobu 18 až 20 minút alebo pokiaľ nie je zmes upečená do zlatista. Následne nakrájame na tvar podobný cereálnym tyčinkám, ako bežne dostaneme kúpiť v obchode a môžeme si odložiť na desiatu. 

 

Veríme, že si v našich tipoch na desiatu nájdete svojho favorita a pripravíte si nielen kvalitnú desiatu alebo olovrant ale pokojne aj netradičné občerstvenie. Či už hľadáte jednoduché a rýchle jedlo, ktoré zasýti hlad alebo radi maškrtíte - naše tipy na desiatu vám určite prídu vhod.