Zápisník v hlavnej úlohe: 6 tipov ako si robiť poznámky efektívne

Ako efektívne zapisovať poznámky? Aké techniky je možné využiť? Je lepší diár alebo klasický zápisník? Podobné otázky neriešia len študenti ale každý, kto denne pracuje s množstvom údajov, termínov a plánuje na dlhšie časové obdobie. Prinášame 6 tipov pre efektívne spracovanie poznámok a efektívnu prácu s nimi. 

Ako si robiť poznámky

Jedným zo spoľahlivých nástrojov na uchovanie poznámok, informácií a dôležitých termínov sa stal poznámkový blog. V súčasnosti sa viac do popredia dostávajú rôzne mobilné aplikácie, avšak klasický papier v kombinácii s perom je nestarnúca klasika. Naviac, viaceré vedecké štúdie dokázali, že ľudský mozog si pamätá práve tie informácie, ktoré si zapíše. Je to spôsobené tým, že pri písaní aktivizujeme aj ďalšie časti mozgu a informácia je ľahšie zapamätateľná. 


Pred prvým výberom svojho nového diára alebo poznámkového bloku je dôležité, aby ste si ujasnili, čo je pre vás dôležité, a bez čoho si svoj nový diár alebo poznámkový blok neviete predstaviť. Hneď prvým predpokladom pre správny výber poznámkového bloku je určiť si jeho správnu veľkosť. V ponuke nájdete štandardné veľkosti od A4 až po A6. V ojedinelých prípadoch sa môžete stretnúť aj s inými, neštandardnými veľkosťami - pre bežné potreby ale postačia klasické formáty poznámkových blokov. 

 

V prípade, že ste skôr umelecká duša a radi svoje ciele a plány vizualizujete, odporúčame siahnuť po čistých poznámkových blokoch. Klasickou sú opäť linajkované poznámkové bloky alebo linajkované zápisníky, ktoré sa tešia najväčšej popularite. Následne už len stačí zvoliť celkovú gramáž papiera, povrchovú úpravu dosiek zápisníka alebo bloku, prípadne farbu vonkajších dosiek. Keď už máte svoj nový poznámkový blok, zápisník alebo diár vybraný, môžete sa presunúť k zdokonaľovaniu techník, ktoré využijete každý deň pri písaní poznámok. 

1. Používajte značky a symboly


V každej oblasti sú slová, okolo ktorých sa točí väčšina tém. Ľahko sa z nich dajú vytvoriť značky, prípadne mnemotechnické pomôcky. Všetci poznáme symbol šípky hore a šípky dole - jeden symbol pre zvýšenie/rast a druhý symbol pre zníženie/pokles. Symboly, rôzne ikony, prípadne skratky, ktoré si sami vytvoríme nám pomôžu pri zapisovaní prejavov, pri zapisovaní poznámok z konferencii, z verejných prejavov a podobne. Slúžia ako pomerne jednoduchá možnosť, ako prehľadne zapísať všetko to, na čo nechceme zabudnúť, ale zároveň nemáme dostatok času na presný prepis počutých informácií. 

 

Značky, symboly, iniciálky a skratky sú veľmi nápomocné v rýchlom zapisovaní textu. Čím väčšiu zásobu takých znakov máte, tým lepšie pre vás. Ušetrí vám to nielen čas, ale aj miesto v poznámkovom bloku, zápisníku alebo diári. Podobný spôsob zapisovania je obzvlášť vhodný pri poznámkových blokoch, ktoré slúžia prevažne na zapisovanie dlhšieho textu, prípadne celých prejavov alebo poznámok z prednášok. 

Tip: Vytvorte si vlastné symboly a značky, podstatné je, aby ste im rozumeli aj dva dni po tom, čo text dopíšete. Urýchlia vám spracovanie počutého slova a zároveň sa vďaka nim môžete rýchlo zorientovať v napísanom texte. Odporúčame vytvoriť si aj vlastné znaky, ktoré môžete písať vždy na ľavú stranu popisovanej strany a prehľadne si zaznačiť čo konkrétna časť v zápisníku obsahuje. Obzvlášť dobre funguje podobná metóda v prípade poznámok alebo učiva. Môžete pomocou jednotlivých znakov a symbolov jednoducho prepájať súvisiace časti, a zároveň sa k nim vrátiť v prípade potreby a preskakovať medzi nimi.

2. Vyberajte to podstatné

 

Nemusíte mať zapísané každé jedno slovo, zapisujte predovšetkým hlavné myšlienky a nosné body. Stručne zapísané poznámky sa nielen ľahšie učia ale aj ich následné opakovanie je výrazne jednoduchšie. Niekedy rečníkovi chvíľku trvá, kým nájde tie správne slová. Nebojte sa preto obsah dobre preosiať. Aj v tomto prípade sa hodí vyššie zmienená rada so symbolmi a znakmi, ktoré krásne sprehľadnia celý napísaný text. Koniec koncov, už aj odrážky alebo pomlčky sa radia medzi znaky.  

 

To, čo je podstatné, spoznáte aj podľa tónu a zanietenia rečníka, ktorý aktuálne prezentuje. Ďalším poznávacím znamením je aj množstvo času, ktoré danej téme venuje. To, na čom nezáleží, zvyčajne veľa priestoru nedostane. Vy sa tak budete môcť zamerať na to podstatné. Veľmi dobrým doplnkom je poznámka pod čiarou. Niektoré poznámkové bloky majú oddelené časti, ktoré sú určené práve na takéto poznámky. Tu si môžete napísať publikáciu, ktorú rečník odporúča pre hlbšie poznanie danej tematiky. Prípadne si poznačiť, na čo konkrétne daný rečník odkazuje alebo čo vyzdvihol ako príbuznú tému, ktorá s hlavnou úzko súvisí. 

Tip: Väčšina ľudí používa ako pomôcku na začatie vety určité slovo, ktoré sa neustále opakuje. Nemusí každý odstavec vašich poznámok začínať takýmito „barličkami“ - proste, áno, takže, a, potom, ako. Určite ale na to po čase prídete sami a podarí sa vám vyfiltrovať vatu, ktorú konkrétny rečník používa. 

Udržujte štruktúru vo svojich poznámkach

3. Udržujte štruktúru

 

Štruktúrovaný text je vizuálne atraktívnejší a vydržíte ho dlhšie čítať, než text, ktorý je jednoliatou masou písmen. Kapitoly, odseky, odrážky a číslovanie vám pomôžu udržať prehľad v téme. Ak text ostane bez štruktúry, ľahko stratíte prehľad, čo vlastne čítate. Rovnako ako symboly a rôzne znaky, je aj štruktúra písaného textu dôležitá. Myslite na to aj pri písaní do svojho poznámkového bloku alebo zápisníka. Aj keď treba brať do úvahy celkové rozmery, určite sa ľahšie text člení, keď máte väčší diár alebo zápisník. 

Nebojte sa so štruktúrou aj experimentovať. Väčšina zápisníkov je riadkovaná, preto sa aj poznámky píšu horizontálne. Ak si to však text či vaša nálada vyžaduje, pokojne poznámkový blok otočte o 90 stupňov a poznámky, graf, či schému si zaznačte vertikálne. Netreba sa báť, stačí skúšať a experimentovať a garantujeme vám, že takto kreatívne napísané poznámky si zapamätáte oveľa lepšie. Zároveň ich budete vedieť spätne rýchlo dohľadať, nakoľko vyčnievajú spomedzi ostatných, horizontálne napísaných poznámok. 

 

V prípade, ak to s výslednou štruktúrou mierne preženiete a zapíšete toho naozaj veľa, nič sa nedeje. V ponuke nájdete aj karis bloky, ktoré slúžia ako “náplň” do jednotlivých zápisníkov, poznámkových blokov a častokrát aj do diárov. Môžete tak svojim nápadom nechať priestor, využiť každý kúsok papiera a zároveň nebyť limitovaný pri svojich cieľoch v budúcnosti. Viac miesta umožní lepšie rozložiť text, pridať viac znakov a symbolov alebo sa vyhrať aj po grafickej stránke - pridajte rôzne kresby, rýchle náčrty a podobne. 


Tip: Štvorčekové zápisníkyčisté poznámkové bloky sú na experimenty ako stvorené, majú riadky tam, kde chcete vy.

4. Farby vyberajte starostlivo

 

Základné farby na hlavný text sú najčastejšie tmavomodrá a čierna. Dobre vyzerá aj tmavosivá, svetlým odtieňom sa radšej vyhýbajte. Je dôležité, aby sa pero so základnou farbou nerozpíjalo, nerozmazávalo a nebledlo. Na bežné písanie poznámok, termínov schôdzok a ďalších dôležitých vecí vám vystačí aj klasické guľôčkové pero. Výhodou je predovšetkým nízka cena a fakt, že pri prenášaní sa občas môže stratiť alebo niekde zagúľať - vás tak jeho strana nebude mrzieť. V prípade, že potrebujete často meniť farbu textu, prípadne naozaj potrebujete farebne odlíšiť zapisované poznámky, odporúčame viacfarebné alebo multifunkčné perá

Lepší je jednofarebný štruktúrovaný text, než krikľavá spleť z ktorej slzia oči. Vyhnite sa príliš bledým odtieňom, ktoré sú málo kontrastné oproti podkladovému pozadiu. Žltá vyzerá úžasne na čiernej školskej tabuli, no použiť ju na nadpis v bielom zošite je nerozumné, ak nemáte v úmysle dať nadpisu ešte tmavé kontúry. V prípade potreby je možné siahnuť aj po praktických zvýrazňovačoch, ktoré mnohí poznáte ešte zo školských čias. Rýchlejšie vďaka nim zvýrazníte väčšiu časť textu. V ponuke sú rozličné farby, avšak opäť odporúčame držať sa neutrálnych farieb a nespraviť z poznámkového bloku alebo zápisníka vzorkovník farieb. 

Tip: Predtým, než začnete fixkou zvýrazňovať dôležité pasáže, overte si, či text nie je písaný perom, ktoré sa rozmazáva. Na podčiarknutie môžete okrem zvýrazňovacích fixiek použiť aj neónové ceruzky.

Farby pri zapisovaní poznámok vyberajte starostlivo

5. Doprajte priestor obrázkom

 

Netlačte písmenká, znaky a obrázky na seba. Nechajte ich dýchať, ľahšie poznámky po sebe prečítate. V zhustenom texte sa ťažko vyznať, nieto keď do neho zasahujú ešte aj náčrty. Jedna skica mnohokrát povie viac, než popísaná strana. To obzvlášť platí pre kreatívne povolanie, pre tvorbu myšlienkových máp a vizualizácii. Pomôžu vám nielen rýchlejšie a lepšie pochopiť zapísané ale zároveň sa nestratíte vo všetkých poznámkach. Poprední odborníci na dosahovanie cieľov odporúčajú práve zapisovanie prostredníctvom vizualizácie. Zároveň môžete vhodne skombinovať znaky a symboly, o ktorých sme si písali vyššie.  

Neviete kresliť? Nikto od vás nežiada umelecké dielo. Väčšina symbolov je jednoduchá a vychádza z geometrických znakov. Natrénujte si pár takých symbolov či obrázkov, ktoré môžete variabilne použiť v rôznych situáciách. To isté platí aj pri kreslení rôznych vizualizácii. Prípadne si tieto vizualizácia môžete pripraviť na PC, vytlačiť si ich a nalepiť do diára alebo zápisníka. Dodá to nový rozmer vašim poznámkam. K všetkému je potrebné pristupovať s mierou a predovšetkým - používajte taký spôsob, aký vám najviac vyhovuje. 

Tip: Medzi často využívané kresby patrí panáčik, domček, zošit, ceruzka, svet, mobil, laptop, slnko či pohár. Vyskúšajte si ich na papier, stačí pár opakovaní a sami budete prekvapení, ako vám to dobre ide.

6. Duplicitný obsah je zbytočný

 

Je dobrým zvykom, že súčasťou prednášanej témy, konferencie či pracovného stretnutia je aj prezentácia. Pre istotu sa na začiatku uistite, či vám bude prezentácia po skončení stretnutia zaslaná. Ak áno, zapisujte si už len k hlavným bodom jednotlivé zaujímavosti a informácie, ktoré sa na jednotlivých častiach prezentácie nenachádzajú. Je zbytočné zameriavať pozornosť na odkresľovanie grafu, ak ho o hodinu budete mať v e-mailovej schránke. Zatiaľ vám totiž môžu ujsť informácie, ktoré v prezentácii nenájdete ale zaznejú priamo z úst prezentujúceho.

 

Väčšinou je prezentujúci ten, kto danú problematiku ovláda najlepšie, častokrát vám práve on povie, čo si máte a čo si nemusíte zapísať. Zároveň, vždy keď budete pripisovať do diára, poznámkového bloku alebo zápisníka nové údaje, uistite sa, že nezapisujete niektorý termín viackrát - vyhnete sa tak zbytočným duplicitám, nedorozumeniam a neaktuálnym informáciám. To vám opäť pomôže udržiavať si zapísané informácie aktuálne, bez zbytočného balastu. Obzvlášť je potrebné dávať pozor na duplicitu pri zápisníkoch a poznámkových blokoch, nakoľko v prípade diárov je väčšinou pre každá deň vyčlenená samostatná časť. 

Tip: V prípade, že máte pred sebou prezentáciu aj prezentujúceho, sústreďte sa radšej na prezentujúceho. Po prednáške si prezentáciu prejdite a ak ste niečomu v prezentácii neporozumeli, pokojne sa prezentujúceho spýtajte.