Skúste 5 cvikov na kancelárskej stoličke a vyhnete sa priberaniu

Máte sedavé zamestnanie? Ak áno, majte sa na pozore pred postupným priberaním. Spomalený metabolizmus môžete rozhýbať aj na kancelárskej stoličke, kým čakáte na začiatok mítingu. Vyskúšajte 5 jednoduchých cvikov a výsledky pocítite o pár dní. Pritom vôbec nepotrebujete žiadne dodatočné náčinie, cviky zaperú pár minút zo dňa ale ich dôsledok na vaše zdravie a celkovú spokojnosť bude naozaj citeľné. Samozrejme, ak poznáte ďalšie cviky, môžete ich pridať do vašej kancelárskej rutiny. 

Hektický deň, priveľa povinností, ku kávičke si ráno doprajete obľúbený koláčik, po obede nevynecháte maškrtu a zrazu je oblečenie akési pritesné a nepohodlné. Je vám to povedomé? Takýto scenár sa odohráva v životoch mnohých ľudí, ktorí väčšinu dňa presedia nad prácou. Ako to ale zmeniť?

Po únavnom dni ešte fitko? Pevná vôľa na takúto aktivitu ostáva málokomu. Cvičiť nemusíte len vo fitku, ale aj počas dňa. Preto prinášame 5 cvikov na kancelárskej stoličke, ktoré vás vrátia opäť do formy. Nezaberú veľa času, zatočia však so spomaleným metabolizmom.

Nožničky pod stolom

 

Tento cvik je ideálny aj v prípade, ak vám nie je príjemná predstava, že cvičenie bude pútať pozornosť vašich kolegov. Pohodlne sa usaďte na kancelársku stoličku, vyrovnajte chrbát, stiahnite brucho a vystrite nohy rovno pred seba. Špičky vystrite najviac, ako sa vám dá a nohami zrýchlene kmitajte. Po minúte prepnite päty dopredu a celý cvik zopakujte. Tento cvik vám prekrví končatiny a ponaťahuje skrátené svalstvo. 

 

Podobný cvik sa bežne používa aj pri klasických kruhových tréningoch, avšak telo je vo vodorovnej polohe, pričom nohy sú mierne zdvihnuté. V prípade, že máte pocit, že vaša kancelárska stolička vám neposkytuje dostatočnú oporu, môžete ju vylepšiť prídavnou opierkou chrbta.

Nožničky pod stolom

Priťahovanie nôh

 

Zdalo by sa, že hlavnú úlohu budú hrať opäť nohy, no tento cvik posilňuje práve brušné svalstvo. Stabilne sa usaďte na stoličku, rukami sa zaprite do opierok na ruky, chrbát držte vystretý a brušné svaly napnuté. Vystrite pred seba nohy a s výdychom ich pritiahnite k sebe. V prípade, že cítite viac stehná je potrebné, aby ste skúsili mierne upraviť vašu polohu tak, aby ste cítili čo najviac práve brušné svalstvo. 

Spočiatku sa vám podarí spraviť možno 5 opakovaní, no ak v dennom cvičení vytrváte, po týždni hravo zvládnete aj 10 cvikov. Ak si chcete cvičenie sťažiť, nedržte sa opierok, ale ruky dajte za hlavu, prípadne s pritiahnutými nohami vo výdychu zotrvajte pár sekúnd. Existuje opäť niekoľko variácií, dôležité je sústrediť sa na správne prevedenie. Spočiatku môžete priťahovať nohy v pomalšom tempe, neskôr mierne zrýchliť. 

Priťahovanie nôh

Cupkanie po špičkách

Tento cvik je dobrý na celkové rozohriatie. Opäť sa stabilne a pohodlne usadíte, chytíte sa rukami opierok, chrbát vzpriamite, brušné svaly napnete a chodidlá postavíte na špičky. Následne začnete na mieste cupkať striedavo ľavou a pravou nohou. Vyzerá to síce roztomilo, no takéto cupkanie je riadna zaberačka.

Ak máte pocit, že je v práci chladno, stačia 2 minúty cupkania a namiesto zmrznutého úsmevu budete mať krásne rozohriate líčka. So zlepšujúcou sa výdržou môžete postupne pridávať minúty. No najprv sa pokúste zvládnuť cvik s čo najväčšou eleganciou. Poďakujú sa vám spodné brušné svaly, ale aj svaly na nohách, rukách a chrbte. Pre lepšie pohodlie počas sedenia môžete doplniť aj praktickú podložku pod nohy.

Cupkanie po špičkách

Neposedné drepy

Postavte sa zo stoličky a sadajte si späť. Nesadajte si však úplne. Len čo pocítite, že ste dosiahli úroveň stoličky, opäť sa postavte. Je dôležité mať nohy rozkročené na šírku ramien, aby ste dobre držali stabilitu. Stále platí, že chrbát má byť vystretý a brušné svaly napnuté. Netreba robiť 100 opakovaní, stačí pár precíznych. Aj v prípade tohto cviku platí, že čím pomalšie sa vraciate do východzej pozície, tým lepšie

Neposedné drepy

Balančné drepy

Túžite po pekných stehnách a pevnom pozadí? Tento cvik je potom pre vás. Odsuňte kancelársku stoličku aspoň 1, 5 m od stola, aby ste mali dostatok priestoru. Vstaňte zo stoličky a spravte 2 kroky dopredu. Pevne stojte na ľavej nohe, pravú zanožte, špičku jemne oprite o sedadlo. Ruky dajte vbok pre lepší balans. Spravte drep, chrbát ostáva vystretý, hlava vzpriamená a brušné svaly napnuté.

 

pri prvom cviku môžete cítiť, ako sa vám napínajú stehenné a sedacie svaly. Na začiatok stačí 5 drepov a nohy vymeňte. Časom sa vám podarí ísť kolenom takmer k podlahe. No snažte sa i tak podlahy kolenom nedotýkať. Ak si chcete cvičenie sťažiť, zotrvajte v pozícii dole pár sekúnd. Uistite sa, či sa vaša stolička neposúva. Tento cvik sa neodporúča v prípade, že máte problémy s kolenami či balansom.

Balančné drepy

Stačí pár opakovaní namiesto maškrtenia a povestné zimné tukové vankúšiky nemajú šancu. Cvičením sa okrem tela prekrví aj mozog, čím sa vylučujú hormóny šťastia. S dobrou náladou aj práca ide lepšie od ruky.