Skoncujte s bolesťou chrbta: Ako si vybrať stoličku k počítaču?

Sedavá práca za počítačom pôsobí na naše telo, a to predovšetkým na našu chrbticu. Vplyvom dlhých hodín strávených denne za počítačom môže naša chrbtica trpieť. Skôr či neskôr sa tieto zmeny prejavia bolesťou, ktorá môže vyústiť až do závažných chronických ochorení. Preto je výber kancelárskej stoličky dôležitý a ovplyvní nielen vaše zdravie, ale aj výkonnosť alebo náladu na pracovisku.

Sedavá práca za počítačom namáha chrbticu a celé telo

Zvoľte správny typ stoličky k počítaču

 

Aj keď si to mnohí z nás neuvedomujú, na trhu je množstvo kancelárskych stoličiek. Pod všeobecným označením kancelárska stolička sa nachádza niekoľko odlišných produktov, ktoré slúžia na špecifický druh sedenia, prípadne pre špecifickú prácu. V našom prípade hľadáme stoličku k počítaču, pričom v tejto kategórií sa stretávame s dvomi typmi stoličiek. 

 

Prvým typom je kancelárska stolička - má viac možností nastavenia polohy sedenia, jej váha je nízka a celkové vyhotovenie a použité materiály sú vzdušnejšie. Druhým typom je kancelárske kreslo - má menej možností nastavenia, mohutnejšiu a ťažšiu konštrukciu, nemožnosť plného prispôsobenia pre každú postavu. Na prvý pohľad však kancelárske kreslo pôsobí pohodlnejšie. 

 

Okrem spomínaných dvoch typov poznáme aj ďalšie typy stoličiek k počítaču - zdravotnícke stoličky, detské stoličky k PC, študentské stoličky k PC alebo pracovné stoličky. Na prvý pohľad viaceré z nich pôsobia rovnako, avšak pri ich používaní pocítite rozdiely. 

 

Pozrite si video, ako vybrať kancelársku stoličku a zlepšiť svoju každodennú prácu na PC:

Dôležité atribúty pre správny výber stoličky k počítaču

 

Najdôležitejšími atribútmi, ktoré môžeme určiť aj bez profesionálnych skúseností s kancelárskymi stoličkami, sú čas sedenianosnosť stoličky. Všeobecná nosnosť kancelárskych stoličiek je do 110 kg. V ponuke však nájdeme aj stoličky k počítaču s nosnosťou 120 kg, 130 kg, 150 kg, ale aj kancelársku stoličku s nosnosťou do 160 kg

 

V závislosti od predpokladaného času sedenia na stoličke delíme stoličky k počítaču na: 

V závislosti od preferovaného dizajnu, prípadne celkového dizajnu miestnosti, sú okrem klasických čierny kancelárskych stoličiek k dispozícií aj červené kancelárske stoličky, modré kancelárske stoličky, zelené kancelárske stoličky a rôznorodé farebné kombinácie. 

 

Dôležitý je tiež materiál, z ktorého je stolička k počítaču vyrobená. Ľahké stoličky sú vyrobené z plastu v kombinácii so sieťovinou. Ťažšie stoličky sú vyrobené z kovových zliatin a textilného poťahu. V súčasnosti ale mnoho stoličiek kombinuje vyššie uvedené materiály, čím dokážu poskytnúť oporu a pohodlie počas práce.

Spoznajte svoju novú kancelársku stoličku

 

Jednotlivé modely kancelárskych stoličiek sa od seba líšia, avšak základné komponenty ostávajú stále rovnaké. Hlavnou vlastnosťou dobrej kancelárskej stoličky je stabilita a opora. Kancelárska stolička, na rozdiel od balančných stoličiek, nesmie byť nestabilná a vrtkavá. Okrem opory musí stolička poskytovať aj adekvátne pohodlie počas celej doby sedenia. 

Konštrukcia kancelárskej stoličky

 

Najdôležitejšou súčasťou kancelárskej stoličky je sedadlo stoličky. Malo by byť vždy čo najviac nastaviteľné. Okrem štandardného nastavenia výšky sedadla je možné vo vyšších modeloch nastaviť aj jeho hĺbku alebo sklon. Sedadlo je potrebné nastaviť podľa výšky človeka tak, aby pri sedení mal kolená o kúsok nižšie ako boky, a pritom chodidlá pohodlne položené na zemi - a to aj vo chvíli, keď sa oprie alebo zakloní. Venujte pozornosť aj tvaru sedadla, ktorý by mal byť čo najviac prispôsobený ľudskému posedu. Vytvarované sedadlo vás bude tiež motivovať k tomu, aby ste sedeli v správnej pozícii, ale nesmie vám stláčať stehná zospodu.

 

Operadlo by malo kopírovať chrbticu a poskytovať maximálnu oporu a pohodlie. V prípade, že je kancelárska stolička z vyššieho modelového radu, má operadlo aj nastaviteľnú bedrovú opierku. Obrovskú výhodu oproti štandardným stoličkám k počítaču predstavuje synchrónny mechanizmus, ktorý umožňuje dynamické sedenie, ktoré sa maximálne prispôsobí vašej aktuálnej polohe. 

 

Niektoré modely obsahujú aj podrúčky, ktoré sú umiestnené fixne alebo sa dajú nastavovať. Ich úlohou je poskytovať oporu ako ramenám, tak aj lakťom. Niektoré modely kancelárskych stoličiek sú dodávané s lakťovými opierkami, iné je možné vybaviť dodatočne. 

Správne zvolená kancelárska stolička alebo kancelárske kreslo vám ušetrí zdravotné problémy, zlepší koncentráciu aj výkon, a zabezpečí pohodlie počas celej doby sedenia. Bolesť chrbta tak bude minulosťou. Vhodne zvolenou kancelárskou stoličkou k počítaču predídete problémom s krčnou chrbticou, bolestiam hlavy, bolestiam zápästia, vzniku karpálneho tunela a ďalším poškodeniam, ktoré by vám znepríjemnili život a pracovné nasadenie. 

 

Množstvo súčasných ochorení je previazaných práve s nevhodným sedením, pričom časté sedenie na nesprávnej stoličke vedie aj k vzniku chronických ochorení. Vhodne zvolená stolička k počítaču tak môže pomôcť nielen vám, ale aj vašim deťom, ktoré v školskom veku pravidelne sedia v škole aj doma pri písaní úloh. 

 

Čoraz väčšej obľube sa teší fenomén home officov, ktoré však kladú zvýšený nárok práve na domáce sedenie. V prípade, že pracujete v domácom prostredí, odporúčame vám taktiež zvoliť kvalitnejšiu kancelársku stoličku - vaša chrbtica sa vám poďakuje.