Pracovné miesto zdieľané s ostatnými členmi domácnosti: tipy ako na to a na čo nezabudnúť

V dnešnej dobe nie je neobvyklé nájsť aspoň jedného dospelého člena domácnosti, ktorý pracuje z domu. Ako ale zvládnuť koordináciu viacerých členov domácnosti, ktorí pracujú doma súčasne? Ak nevlastníte veľký byt alebo dom, nemôžete očakávať, že si každý bude môcť dopriať vlastnú pracovňu. Ako zladiť prácu niekoľkých ľudí, rôzny štýl práce, požiadavky a zvyky v jednom rodinnom priestore?

 

Niektorí ľudia vedia dobre spolupracovať v zdieľanom priestore, ľahko sa dokážu prispôsobiť a nenechajú sa rušiť, pre iných je to náročné. Pre všetkých máme zopár drobných rád a tipov.

Malá domáca kancelária

Popremýšľajte o svojich požiadavkách, o tom, čo skutočne potrebujete, čo je pre vás zásadné a nájdite si jedno alebo viacero vhodných pracovných miest po celom dome. Vyhradenie a špecifikácia pracovného miesta sú veľmi dôležité pre produktivitu a stanovenie pomyselnej mentálnej hranice medzi prácou a súkromným životom. Toto vytýčenie vám pomôže na konci dňa zatvoriť psychologické dvere do práce, “odísť” a venovať sa rodine, záľubám a pod.

 

Či už máte luxus oddelenej pracovnej miestnosti alebo pracujete v spoločnom priestore - napríklad v obývačke alebo kuchyni, pracovné prostredie musí byť účelné a svetlé. Farba má pozitívny vplyv na náladu a produktivitu, to potvrdzujú mnohé štúdia. Pomocou farieb môžete pracovný priestor individuálne prispôsobiť a vylepšiť podobne, ako keby sa jednalo o ktorýkoľvek iný interiérový priestor.

Centrálny pracovný priestor

Ak pracujú dvaja a viacej ľudí spolu, môže z toho vzniknúť nepríjemný zmätok a chaos. Tu je zásadná aspoň základná organizácia pre korigovanie chaosu.

 

Vytvorte si a vyhraďte centrálny pracovný priestor so základnými potrebami a vybavením pre všetkých, ako sú napr. tlačiarne a skartátory, prípadne nabíjačky, zošívačka s dierovačkou, odkladače s papierom a pod. Môže to byť aj jedálenský stôl alebo jeho časť. Uistite sa, že miesto je pre každého dobre prístupné.

 

Následne budete potrebovať pre každého pracovníka - člena domácnosti úložný priestor alebo nejaké individualizované úložné riešenie pre drobnosti, dokumenty, el. príslušenstvo. K tomu sa vám budú hodiť farebné varianty kancelárskeho vybavenia jednotného štýlu, farebné úložné krabice, farebné zakladače, odkladače, stojany. Pre každého v inej farbe - v podobnom princípe ako farebne odlíšené kefky na zuby alebo uteráky.  Produktový rad Leitz WOW vám môže s takouto organizáciou pomôcť a navyše to bude pekné a zábavné, farby rozžiaria interiér a zlepšia vám náladu.

Internetové pripojenie

Možno budete potrebovať silnejšie pripojenie, aby ste zaistili optimálne pokrytie domácnosti signálom. Nezabúdajte na zabezpečenie siete, resp. myslite na bezpečné pripojenie, aj keď práve nepracujete z domu, ale napr. v aute. Môžete ohroziť nielen svoje súkromie, ale aj firemné citlivé dáta.

Hotdesking alebo ak vám na stoličke sedí niekto iný

Presúvanie sa po dome alebo byte a hľadanie voľného priestoru na prácu je pre mnohých novou realitou. “Domáca kancelária” preto môže mať veľa podôb. Nebojte sa toho, nenechajte sa tým vyviesť z miery, improvizujte - pohovka, či dokonca posteľ môžu byť výborným miestom na nerušené čítanie zaslaných pracovných dokumentov alebo pracovný telefonát, medzitým môže pri stole pracovať niekto iný, kto to viac potrebuje. Nezabúdajte však na odporúčania, týkajúce sa ergonómie. Pohovka a notebook na konferenčnom stole určite nie je dlhodobým riešením. Bolesť šije vám to istotne pripomenie.

Video a audio hovory

Tí z vás, ktorí máte skúsenosť s prácou vo veľkých kancelárskych priestoroch typu “open space”, ste na absenciu súkromia a ticha počas hovorov (a práce) pripravení lepšie a viete, ako na to. Pokiaľ vám ostatným táto skúsenosť chýba, zaobstarajte si na potlačenie “denného šumu” slúchadlá, prípadne celý set na konferenčné hovory.  Ak máte doma tínedžera, nechajte si od neho poradiť, pre neho je to celkom iste bežná záležitosť.

Nezabúdajte na auto

Nebojte sa využiť tiež auto ako núdzovú “mobilnú” kanceláriu, najmä ak sa nedá uniknúť pred neodbytnými, či hlučnými deťmi počas dôležitých telefonátov. Je to súkromný, zvukovo zabezpečený, v závislosti od podnebných podmienok relatívne dobre využiteľný priestor na hovory a videokonferencie.

Efektívna práca z domu určite vyžaduje veľkú mieru plánovania, predvídavosti a kreativity. Hlavne ak na malom priestore pracuje viac členov domácnosti. Pri zariaďovaní pracovného miesta “pre všetkých” sa nesústreďte iba na praktickú stránku, ale predvídajte variabilitu, pomôžte si farebnými odtieňmi na lepšiu organizáciu a rozlíšenie vecí. Použite tiež farby ako súčasť celkového dizajnu, aby ste sa v domácom priestore cítili príjemne a pohodlne “ako doma”.