Jednoduchý návod, ako správne vypísať obálku

Moderná doba prináša moderné spôsoby komunikácie, predovšetkým prostredníctvom sociálnych sietí. Občas sa však stane, že aj napriek existencii elektronickej komunikácie musíme poslať list v obálke. Ako ju správne vypísať a na čo nezabudnúť? Prejdite si spolu s nami niekoľko jednoduchých rád, ako správne vypísať obálku.

Ekologická obálka

Príprava je základ

Predtým, ako začnete písať obálku, musíte získať správne informácie o príjemcovi. To zahŕňa jeho meno a priezvisko, prípadne titul, adresu a v prípade firemných subjektov aj názov firmy. Správne informácie zabezpečia, že obálka bude presne adresovaná a dorazí k správnemu človeku alebo na správne miesto. Zároveň sa vyhnete tomu, že vám pošta alebo kuriér obálku vrátia z dôvodu nedoručiteľnosti.

Správne zvolený formát obálky

Bežné formáty obálok zahŕňajú štandardné obálky pre listy (formát C5, C6 a podobne), ktoré sú ľahko dostupné a prakticky ich nájdeme v každom papiernictve alebo na pošte. Ak píšete formálnu žiadosť alebo podobný dokument, môžete zvážiť použitie oficiálnych obálok, ktoré sú navrhnuté špeciálne pre takéto účely. Môžete si vybrať obálky s páskou, ktoré majú pásky na odtrhnutie a dodávajú príjemcovi istotu, že nikto iný pred ním list nečítal.

 

Pre rýchlejšie vypísanie obálky môžete siahnuť po obálke s doručenkou, ktorá má jasne predpripravené polia na vypísanie, prípadne pole na pečiatku. Pre drobné predmety odporúčame zvoliť obálky s bublinkovou výplňou, ktorá spoľahlivo ochráni predmet, ktorý je vo vnútri. Osobitnou kategóriou sú špeciálne obálky, ktoré je možné použiť v špecifických situáciách.

 

Pre podrobnejšie informácie odporúčame pozrieť viac v sekcii Ako správne vybrať obálku. Okrem samotných formátov a rozmerov nájdete aj ďalšie tipy, na aké atribúty sa pri voľbe obálky zamerať. 

Ako správne vypísať obálku?

Informácie o odosielateľovi

Najskôr začíname adresou odosielateľa. Na ľavú hornú stranu obálky umiestnite informácie o odosielateľovi. Údaje by mali obsahovať vaše meno a adresu. Ak je to vhodné, môžete tiež uviesť svoj telefónny kontakt alebo e-mailovú adresu.

 

Informácie o adresátovi

Následne môžeme pristúpiť k vypísaniu údajov adresáta na pravú stranu obálky. Štandardným zvykom je použiť na to miesto v strede pravej strany obálky. Najprv uveďte meno príjemcu nasledované titulom (ak je to relevantné) a jeho presnú adresu. Ak ide o firemného príjemcu, nezabudnite uviesť aj názov firmy. Uistite sa, že sú všetky údaje presné a správne napísané. 

 

V špecifických prípadoch je možné použiť pečiatku spoločnosti, prípadne firmy pre označenie adresáta, respektíve odosielateľa obálky. Taktiež, v závislosti od aktuálnych potrieb, je možné použiť osobitné označenie, ako napr. „dôverné“ a podobne.

Vypisujeme obálku

Zabezpečenie obálky

Ak ste obálku správne vypísali a o adresátovi nie sú pochybnosti, môžete v prípade potreby obálku „zapečatiť“. Spôsob, ktorý mnohí poznáme najmä zo starších filmov, je dodnes často používaný a je jednoduché ho vykonať. Všetko záleží na zvolenom type obálky. Zadná strana obálky slúži na doplňujúce informácie, ktoré môžete pridať. Často sa na toto miesto umiestňujú pokyne pre doručenie, respektíve dátum podania obálky na odoslanie a podobne. 
 

Pred samotným odoslaním odporúčame ešte raz dôkladne skontrolovať obálku, jej zapečatenie a bezpečnosť v nej uložených údajov. V prípade, že posielame iba list alebo dokument, môžeme skontrolovať presvitanie údajov. V takomto prípade odporúčame zvoliť iný typ obálky. 

Odoslanie obálky

Obálku ste podľa pokynov vyššie vypísali, všetko je jasne čitateľné, zrozumiteľné a uvedené údaje sú správne. Zvolili ste vhodný typ obálky, žiadne dôležité údaje nechýbajú a zároveň nie je možné prečítať alebo vidieť obsah zásielky. Teraz už len stačí vypísanú obálku odoslať. Obálku môžete poslať nielen klasickou poštou, ale aj prostredníctvom kuriéra. V zásade je ale posielanie obálky pomerne lacnou záležitosťou - pri klasických rozmeroch hovoríme o pár desiatkach centov. 

 

Zároveň platí, že posielanie obálok môže byť ekologické. V ponuke nájdete aj obálky z recyklovaných materiálov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, nakoľko sú vyrobené z recyklovaného papiera. 

 

Veríme, že výber vhodnej obálky a jej vypísanie bude odteraz pre vás hračkou. Správne vypísaná obálka si totiž vždy nájde svojho príjemcu. Klasická obálka so želaním alebo milým prianím aj v dnešnej dobe poteší, nakoľko vnáša do komunikácie určité čaro a prítomnosť niečoho hmatateľného.