Ako vybrať správny laminátor? Prečítajte si 5 praktických tipov

Vyberáte laminátor? S týmito užitočnými tipmi si hravo vyberiete presne taký laminátor, aký vyhovuje vašim potrebám. Prečítajte si odporúčania odborníkov a učenie sa na vlastných chybách prenechajte iným.


Predtým, než vyrazíte na nákupy, položte si pár jednoduchých otázok. Je lepšie mať premyslenú predstavu o tom, aký laminátor potrebujete. Vyhnete sa tak kúpe, ktorú by ste mohli po krátkej dobe ľutovať.

1. Ako často a v akom množstve budete laminovať?

Zriedkavo a v menších množstvách

 

Ak hľadáte laminátor, ktorý plánujete využívať raz za čas na pár stránok, vaša peňaženka sa poteší. Odporúčame vám Laminátor Lunar A3 v ružovom prevedení, ktorý laminuje fotografie a dokumenty do hrúbky fólie až 125 μm. Využíva technológiu JAM FREE, ktorá zabraňuje uviaznutiu fólie. Vybrať si môžete z viacerých farebných prevedení.

1. Ako často a v akom množstve budete laminovať?

Príležitostne a v menších objemoch

Pre príležitostné laminovanie odporúčame laminátor iLam Office A3, ktorý je ako stvorený do menších kancelárií. LED diódy a zvukový signál vám dá vedieť, kedy je laminátor pripravený k práci. Výhodou je aj nízka spotreba energie a automatické vypnutie po 30 minútach nečinnosti.

Príležitostne a v menších objemoch

Pravidelne a vo väčších objemoch

V prípade, že hľadáte laminátor, ktorý bude pripravený zalaminovať dokument o veľkosti A4 do 18 sekúnd, laminátor Venus 2 A3 je pre vás ten pravý. Praktický AutoSense systém detekuje hrúbku použitej fólie a automaticky nastaví optimálne parametre laminovania.

 

Funkciou Sleep mode sa aktivuje po určitej dobe nečinnosti, čím znižuje spotrebu energie a zaisťuje bezpečnú a plynulú prevádzku. Technológia HeatGuard redukuje povrchovú teplotu laminátora, čím vás chráni pred popálením. Samozrejmosťou je aj 100 % ochrana proti uviaznutiu fólie v laminátore.
 

Pravidelne a vo väčších objemoch

2. Akú veľkosť materiálov laminujete najčastejšie?

Väčšina laminátorov uvádza už priamo vo svojom názve, či ide o laminátor do rozmeru A4 či A3. Nezabúdajte na to, že laminátor bude potrebovať aj miesto v kancelárii, takže ak väčší formát než A4 nepoužívate, zbytočne si ukrojíte z priestoru v kancelárii.

3. Ako hrubé fólie budete potrebovať?

Jedným zo základných parametrov je hrúbka fólie, ktoré sú laminátory schopné spracovať. Čím je fólia tenšia, tým je menej trvácna a tým menej profesionálne môže finálny výstup vyzerať. Dobrú kvalitu dosiahnete už pri hrúbke 125 mikrometrov. Pri hrubších fóliách zvoľte tenšie laminovacie vrecká, pretože hrubá fólia môže podliehať lámavosti.

4. Je obsluha laminátora jednoduchá?

Prezrite si, ako je laminátor nadizajnovaný. Obsahuje spleť nezrozumiteľných tlačidiel a komplikovaný návod? Ideálne je si prezrieť spôsob obsluhy ešte pred kúpou. Prípadne, ak si laminátor objednávate cez internet, prezrite si video, ktoré vám ozrejmí, ako laminátor používať. Vo vypätých chvíľach, ktoré bežný pracovný deň ponúka plnými priehrštiami, je posledné, čo potrebujete ešte aj stres z obsluhy prístroja, ktorý vám má pomáhať.

5. Má laminátor ochranu proti zaseknutiu?

Súčasné technológie sa snažia používateľom uľahčiť život ako sa len najviac dá. Preto dobrý laminátor obsahuje aj ochranu proti zaseknutiu. Zaseknutie a následná neprimeraná manipulácia môžu laminátor poškodiť.

Okrem ochrany proti zaseknutiu niektoré laminátory disponujú aj lištami, ktoré zabraňujú prenikaniu prachu na valce. Kvalitnejšie laminátory majú aj ochranu proti popáleniu, ktorá tiež prispieva k pohodovejšej obsluhe prístroja.