Ako si vybrať správny kancelársky papier?

Myslíte si, že nič nie je ľahšie, ako vybrať správny kancelársky papier? Nie je to celkom pravda. Výberom vhodného papiera nielenže ovplyvníte výslednú kvalitu tlače, ale dokonca ušetríte a predĺžite životnosť vašej tlačiarne. V článku vám poradíme, na čo brať pri výbere ohľad.

Zdá sa vám, že všetok kancelársky papier vyzerá rovnako? Pritom existujú desiatky rôznych druhov papiera. Líšia sa hrúbkou, gramážou, farbou i matnosťou. Nie každý druh je vhodný na kopírovanie a nie každý sa hodí k tlačiarni, ktorú práve vo vašej kancelárii používate.

 

Základný typ, ktorý sa hodí na každodenné kancelárske úkony, je papier veľkosti A4 s gramážou 80 g. Môžete ho smelo použiť do atramentových čiernobielych tlačiarní, kopírok a laserových tlačiarní. Okopírujete a vytlačíte na ňom všetky základné dokumenty, zmluvy a tlačivá.

Viete, čo idete tlačiť? Máte z polovice vyhraté

Povedzte nám, čo idete tlačiť a my vám povieme, aký papier potrebujete. Ak tlačíte jednu faktúru za druhou, budete potrebovať iný papier, ako keby ste išli tlačiť plagáty s jarnými nákupnými zľavami. Takisto je rozdiel, či pri tlači používate atramentovú alebo laserovú tlačiareň.

 

Do laserových tlačiarní sa hodia klasické papiere typu B a C, ale aj špeciálny papier pre brilantnú farebnú digitálnu tlač. Výsledkom budú kvalitné farebné výtlačky a kópie. Do atramentových tlačiarní odporúčame papier typu A a B a papierelesklou povrchovou úpravou na tlač veľkého množstva fotografií, mailov a imidžových obrázkov.

 

Ak máte ihličkovú tlačiareň, použite tabelačný papier s oddeliteľnou perforáciou po bokoch a do termosublimačných tlačiarní je zase nutné kupovať špeciálny termopapier.

Ilustračné foto termopapiera

Rozdelenie papiera podľa kvality

Ak si do svojich kancelárií vyberáte papier podľa kvality, tak najkvalitnejší je papier typu A. Odporúčame ho do kvalitných atramentových tlačiarní a kopíriek. Je však aj najdrahší, preto sa nehodí na každodennú tlač. Ideálny pomer kvality a ceny má  papier typu B. Je vhodný aj na obojstrannú tlač do laserových i atramentových tlačiarní.

 

Papier typu C je najrozšírenejšou a najlacnejšou verziou. Hodí sa najmä na na jednostrannú tlač v kanceláriách, kde sa tlačí približne do 250 papierov denne. Keďže obsahuje viac kriedy, papiere sú belšie a v zariadeniach sa po čase usadzuje biely prášok.

Najlacnejší papier typu C

Gramáž je pri výbere dôležitá

Gramáž hovorí o celkovej hrúbke a robustnosti papiera rozloženej na ploche 1 m². Na štandardnú tlač sa používa spomínaný papier s gramážou 80 g, čím je papier „ťažší”, tým je hrubší. Papiere s vyššou gramážou vyberajte podľa účelu ich využitia.

 

Papier s gramážou 90-120 g/m² sa využíva napríklad na tenké letáky do schránok alebo vkladané do zásielok. Gramáž 250-350 g/m² je vhodná na tlač vizitiek a reprezentačných brožúr. Overte si však dopredu, či je vaša tlačiareň schopná vytlačiť takýto hrubý papier. Predídete tak problémom so zaseknutým papierom.

Pohľad na pracovný stôl s kancelárskymi nástrojmi a knihami

Užitočné tipy na záver

V našej ponuke nájdete aj ďalšie druhy papierov, z ktorých si môžete vybrať podľa toho, aký je váš cieľ. Papier vždy skladujte na suchom a teplom mieste. Ak chcete byť šetrný k prírode, kupujte recyklovaný papier, alebo papier vyrobený ekologickejšou cestou. Ušetriť môžete napríklad obojstrannou tlačou a ak ste väčšia firma, aj využitím množstevných nákupných zliav.

 

Všímajte si základné parametre papiera, ktoré sú vždy uvedené na obale a budete vedieť, pre aký typ tlačiarne je určený. Pamätajte na to, že výberom správneho kancelárskeho papiera znížite opotrebenie tlačiarne a dosiahnete vyššiu kvalitu tlače.