Ako sa pripraviť na dokonalú prezentáciu? Vieme, ako na to

kancelária prezentácia

Sloveso „prezentovať“ môžete vyskloňovať, či už potrebujete odovzdať do tímu novú myšlienku či strategický cieľ, alebo plánujete predstavenie svojej spoločnosti na veľtrhu či výstave. Každý, kto už niekedy čokoľvek prezentoval, vie, že starostlivá príprava je polovica úspechu. Kvalitné a profesionálne vybavenie je tá druhá polovička. V našom článku nenecháme nič na náhodu. 

Post-covidová realita zasadačky

Svet kancelárie sa vracia do normálnych koľají. Dimenzia meetingov a stretnutí sa znova odohráva v 3D realite. Hurá! Nezabudli ste však na niečo? V poslednom čase sa vaša zasadačka nepoužívala a vy sa teraz máte vrátiť k nekončiacemu prúdu po sebe idúcich meetingov a prezentácií. Skontrolujte zasadaciu miestnosť, kým sa pustíte do „väčších akcií“. Obsah vašej prezentácie môže byť totiž sebaúchvatnejší, ak ho ale nebudete mocť kvalitne odovzdať publiku, všetko bude stratené. Predstavte si: snažíte sa nakresliť napríklad schému svojho návrhu na flipchart, ktorému chýbajú čisté listy, navyše fixou, ktorá je vyschnutá. Čo sa stane? Vaše publikum sa začína nudiť, vy cítite prvé kŕče potu stekať po chrbte dole a celkový dojem z prezentácie klesá.

 

Na čo si dať pozor?

 

Každý školák vie, že máme päť zmyslov: zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Problém v sústredení nastáva, len čo je jeden z týchto zmyslov v nepohode. Väčšinu z nich totiž používate každý deň, ani si to neuvedomujete. Potrebujete publikum naladené a v pohode. Skontrolujte preto najlepšie deň vopred, či na stole nezostali od poslednej porady šálky s nedopitou kávou alebo niečo nezapácha v koši.

Kto je pripravený, nie je prekvapený

Máte dosť priestoru na kreatívne podnety? Myslite na to, že kvalitné a profesionálne vybavenie by malo byť súčasťou každej poriadnej zasadačky. Pre pochopenie obsahu oznámenia nie je nič lepšie ako názorné pomôcky. Napríklad tabuľu môžete využiť ako pomôcku pri školení, vizualizácii nápadov pri brainstormingu, pre prezentáciu výsledkov firmy aj ako priestor na ďalšie kreatívne tvorenie. 

 

Posaďte sa, prosím.

 

Rozmýšľali ste nad zasadacím poriadkom? Ak je žiaduce, aby si hostia robili poznámky, zabezpečte im „školské“ usporiadanie nábytku. To znamená, že účastníci meetingu majú pred sebou k dispozícii stoly či lavice, na ktoré si môžu odložiť prípadné občerstveniebloky či písacie potreby. V prípadoch, keď prezentáciou potrebujete publiku len odovzdať hlavné myšlienky, bude vyhovovať sedenie usporiadané v štýle „divadlo“, keď sú zasadacie stoličky rozmiestnené do radov, podobne ako v divadle či kine. 

3,2,1… IDEME

Približne hodinu pred prezentáciou je dobré skontrolovať projektor. Nie je nič trápnejšie, ako keď musíte požiadať účastníkov meetingu, aby počkali, kým projektor spustíte a nastavíte. Prípadne kým sa dovoláte niekomu, kto to vie. Ak je váš projektor zastaraný a nedá sa naň spoľahnúť, zamyslite sa nad investíciou do nového. Dnešné projektory sú cenovo dostupné, ponúkajú neporovnateľne vyššie kvalitné zobrazenie, navyše sú ľahké, ľahko prenosné a nastaviteľné. Moderná technika vám uľahčí prácu a vašu prezentáciu pozdvihne na vyššiu úroveň.

 

Prezentačné zariadenia, rovnako ako okolitý svet techniky, idú stále dopredu. Dnes sa už prezentéry integrujú napríklad do prezentačného prsteňa alebo do pera. Tieto riešenia pôsobia pri prezentácii veľmi elegantne a vďaka nabíjaniu cez USB už nikdy nebudete musieť riešiť vytečené baterky v prezentačnom ukazovadle. Aj technologické riešenia pre konzumentov meetingov prinášajú zaujímavé riešenia, napríklad vylepšené chytré okuliare. Nové modely majú reproduktory integrované v nožičkách a sú vybavené OLED displejmi s FULL HD rozlíšením. Môžu tak nahradiť displej monitora alebo premietaciu plochu plátna.

prezentácia veľtrh

Predajte sa na veľtrhu

Skvelou správou pre biznis aj širokú verejnosť je návrat k veľtrhom a výstavám. Firmy tak majú šancu prezentovať svoje produkty či služby potenciálnym klientom. Na prezentáciu vašej ponuky sa skvele hodí praktický informačný systém s mnohými vreckami. Využitie preň môžete nájsť aj po skončení veľtrhu alebo výstavy, napríklad tým, že ho vystavíte na recepcii. 

Dobrým a prirodzeným veľvyslancom vašich firemných farieb je tiež transparentná menovka, ktorá sa dá potlačiť alebo napríklad vybaviť lanyardom (šnúrkou) v korporátnych farbách. Na prvý pohľad je tak návštevníkom veľtrhu jasné, ktorú spoločnosť vaši zamestnanci reprezentujú. Samotné menovky nemusíte zložito vyrábať, transparentné obaly mávajú rozmer vizitky. Do priehľadných visačiek tak jednoducho vložíte svoju vizitku a menovka, ktorú môžete meniť či upravovať, je na svete.