Ako si vybrať vhodný papier na kreslenie?

Kreslenie je umenie, ktoré sa zakladá na správnom výbere nástrojov a materiálov. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú výsledok vašich kresieb, je aj typ papiera, na ktorý kreslíte. Existuje niekoľko rôznych typov papiera vhodných pre kreslenie, pričom každý z nich je najlepší pre konkrétnu techniku.

Kreslíme na papier s vhodným papierom

V tomto článku sa budeme zameriavať na tri hlavné typy papiera na kreslenie: čierny papier, štvorčekový papier a čistý papier. S čistým papierom sa každý z nás už stretol, mnohí ho v práci využívajú každodenne. Pre rozličné technické kreslenia ale aj umelecké sa zvykne používať štandardizovaný štvorčekový papier. Umelecké a kreatívne duše mnohokrát siahajú po technike kreslenia, ktorá krásne vynikne práve na čiernom papieri

Štandardizované rozmery papiera

Prvou a dôležitou premisou pred samotným kreslením alebo tvorením je vhodne zvolená veľkosť papiera. V súčasnosti sa stretávame so štandardizovanými rozmermi papiera, ktoré nám určujú veľkosť konkrétneho papiera pod jeho všeobecne zaužívaným označením. 

 

V závislosti od potrebného rozmeru jednoducho vieme papier objednať bez potreby ho vidieť. Na trhu existuje rozličná kvalita papiera, preto je dobré sa pred samotnou kúpou papiera zamerať aj na ďalšie vlastnosti, ktoré by mal papier mať. Množstvo umelcov dotvára svoje diela aj štýlom, že k už existujúcej kresbe vytlačenej na papier pridá vlastné prvky. Ak chceme zvoliť podobný postup je vhodné siahnuť pri tlačení po takom papieri, ktorý je určený pre konkrétnu tlačiareň.

Kreslenie na čistom papieri

Čistý papier, teda papier bez vopred definovanej textúry alebo farby je ideálny pre rôzne druhy umenia ale rovnako aj pre klasické kreslenie. Pri výbere čistého papiera záleží na technike, ktorú plánujete použiť. Ak chcete kresliť ceruzkami, pastelkami alebo akvarelovými farbami, mali by ste zvoliť papier špecificky určený pre danú techniku.

 

Pre akvarely je potrebný hrubší papier s vysokou schopnosťou absorbovať vodu. Ceruzky a pastelky vyžadujú hladší povrch, ktorý umožňuje presné detaily. Pri výbere čistého papiera dávajte pozor na jeho kvalitu, aby ste dosiahli optimálny výsledok. Zároveň, pri výbere čistého papiera je dôležité sledovať jeho belosť, ktorá nám určuje, ako biely papier v skutočnosti je. Čím vyššie číslo s označením CIE, tým je papier belší. 

Čistý papier na kreslenie

Kreslenie na štvorčekovom papieri

Štvorčekový papier, známy aj ako mriežkový alebo blokový papier, je vynikajúci pre technické kreslenie, náčrtky a geometrické tvary. Jeho hlavnou výhodou je rovnomerná mriežka, ktorá uľahčuje zachovávanie správnych proporcií a umožňuje precízne kreslenie. Pri výbere štvorčekového papiera je dôležité zvážiť veľkosť mriežky. Menšie mriežky (napr. 5x5 alebo 6x6 štvorčekov) sú vhodné pre detailné a komplexné výkresy, zatiaľ čo väčšie mriežky (napr. 10x10 štvorčekov) sú vhodné pre väčšie a menej podrobné kresby.

 

Papier s väčšou gramážou je odolnejší a vydrží o niečo viac, pričom ho tak ľahko nepretrhnete, napr. pri použití kružidla. Ak plánujete používať atramentové perá alebo linery, vyberte si papier s gramážou okolo 120g/m² a viac. Pre farebné ceruzky a pastelky môže byť gramáž nižšia.

Kreslenie na čierny papier

Čierny papier je zaujímavým materiálom, ktorý poskytuje výtvarníkom jedinečnú možnosť experimentovať s farbami a kontrastom. Pri výbere čierneho papiera je dôležité zvážiť jeho gramáž a textúru. Štandardná gramáž papiera sa pohybuje od 100g/m² do 300g/m². Výber závisí od toho, čím budete na čierny papier kresliť. Ak chcete kresliť bielymi pastelkami je vhodné zvoliť papier s vyššou gramážou (250g/m² a viac), ktorý zvládne nanesenie viacerých vrstiev farby a nestratí svoju štruktúru. 

Kreslenie na papier môže byť zábava

Naopak, ak plánujete použiť farebné pastelky, môžete si dovoliť aj nižšiu gramáž, ktorá umožní lepšie vytvárať kontrasty. Textúra čierneho papiera môže byť hladká alebo zrnitá. Hladký povrch poskytuje možnosť detailného kreslenia, zatiaľ čo zrnitý povrch pridáva do diela zaujímavý efekt. Je to otázka osobnej preferencie, pre ktorú z textúr sa rozhodnete.

Pri výbere vhodného papiera na kreslenie je dôležité zvážiť techniku, ktorú plánujete použiť, a osobné preferencie. Či už sa rozhodnete pre kreslenie na čiernom papieri, štvorčekovom papieri alebo čistom papieri, pamätajte na gramáž, textúru a špecifiká daného druhu papiera. Správny výber papiera môže výrazne ovplyvniť výsledok vašich kresieb a priniesť vám väčšiu spokojnosť. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové možnosti, ktoré rôzne typy papiera ponúkajú.