A4, A3 alebo A2? Prehľad štandardizovaných rozmerov papiera

Výber správneho papiera je dôležitejší ako by ste si mysleli. Okrem snahy získať prvotriednu tlač a minimalizovať opotrebovanie tlačiarne môžete vhodným výberom adekvátneho papiera aj ušetriť. Na trhu dnes nájdete nielen množstvo typov a hrúbok papiera, ale aj mnoho formátov. Pozrime sa, ako sa v tejto oblasti vyznať. 

Papier a jeho rozmery

Prečo je výber papiera dôležitý?

 

Často sa môžete stretnúť s tvrdením, že výber kancelárskeho papiera nie je dôležitý a je možné použiť akýkoľvek papier do ľubovoľnej tlačiarne. Ide o všeobecne rozšírený omyl. Výber kvalitného papiera nielen ovplyvní samotný výsledok tlače, zníži celkové náklady na tlač, zabezpečí dlhšiu životnosť a opotrebenie tlačiarne, ale pozitívne vplýva aj na životné prostredie. 

 

Bežným kancelárskym štandardom sa stal klasický kancelársky papier formátu A4 s gramážou 80g/m2. Môžete sa s ním stretnúť v mnohých kanceláriách, na recepciách, v školách, ale aj na úradoch a v štátnych inštitúciách. V zásade aj tento typ kancelárskeho papiera postačuje, ale s kvalitným kancelárskym papierom a s vhodným rozmerom papiera dosiahnete oveľa lepšie výsledky. U tohto papiera odporúčame orientovať sa podľa kvality A, B lebo C.

 

Kvalita „A“

Najkvalitnejší a najdrahší papier s vysokým stupňom belosti a nepriehľadnosti, vhodný na tlač dokumentov s farebnými prvkami (grafika, fotografie). Vďaka extra hladkému povrchu a vysokej stabilite sa papier nezlepuje a nezasekáva. Je vhodný pre všetky druhy tlače (laserová a atramentová tlač, kopírovanie). Výsledná kvalita dokumentov pri čiernobielej aj farebnej tlači je prémiová.

 

Kvalita „B“

Univerzálny a najpoužívanejší papier veľmi dobrej kvality, vhodný pre internú a externú komunikáciu aj na jednoduchú farebnú grafiku a fotografie. Je rozumným kompromisom medzi kvalitou a cenou. Výsledkom je vysoká kvalita tlačených dokumentov pri čiernobielej tlači a dobrá kvalita aj pri jednoduchej farebnej grafike. 

 

Kvalita „C“

Najlacnejší a najmenej kvalitný papier, ideálny na bežné použitie v kancelárii a všade tam, kde sú rozhodujúce finančné náklady. Je vhodný pre internú komunikáciu a tlač vysokých objemov. Najlepšie výsledky dosahuje v čiernobielych laserových tlačiarňach a kopírkach. Dobrá kvalita tlačených dokumentov pri čiernobielej tlači.

 

Ak si kúpite najlacnejší papier na trhu, môže natoľko opotrebovať tlačiareň, že budete musieť kúpiť novú a kúpou lacného papiera ste vlastne prerobili. Preto radšej voľte mierne drahší papier kvality „B“. Ďalšou z možností je tlačiť obojstranne, ak tlačiareň túto vlastnosť má, alebo stlačiť dve A4 na formát A5, čo je ešte dobre čitateľné. Ak ste veľká firma, skúste si vypýtať lepšiu cenu alebo si objednajte celú paletu, ktorá býva cenovo výhodnejšia.

Kritériá pre výber kvalitného kancelárskeho papiera

 

Pre úspešný výber vhodného kancelárskeho papiera postačí, ak si úprimne odpoviete na nasledujúce otázky:

 

  • Ako často tlačím?
  • Mám záujem iba o tlač v domácich podmienkach alebo ide o tlač v kancelárii? 
  • Aký formát papiera potrebujem?
  • Budem tlačiť farebne alebo čiernobielo? 
  • Potrebujem tlač na jednu stranu alebo obojstrannú tlač?
  • Budem tlačiť príležitostne alebo pravidelne a vo veľkom množstve? 
  • Potrebujem väčšinou tlačiť textové dokumenty alebo aj obrázky a grafiku? 
  • Budem tlačiť pre svoju vlastnú potrebu, pre potreby spoločnosti alebo pre potreby prezentácie?
  • Chcem chrániť prírodu a zbytočne ju nezaťažovať? 

V prípade, že nemáte čas prechádzať všetky otázky, prinášame rýchle tipy na výber papiera podľa toho, čo potrebujete vytlačiť:

 

Papier pre lacnú čiernobielu tlač - pre každodennú tlač textových dokumentov prostredníctvom atramentových alebo laserových tlačiarní.

Papier pre bežnú čiernobielu alebo farebnú tlač - profesionálny vzhľad firemných dokumentov so zachovaním výborného pomeru ceny a výkonu.

Papier pre prémiovú farebnú tlač - ideálny pre tlač grafiky, obrázkov a grafických podkladov v prémiovej kvalite, vo vyššej gramáži a v mimoriadne vysokej belosti. 

Papier pre tlač pozvánok a firemných materiálov - jasne biele papiere s vysokou gramážou a hladkou povrchovou úpravou. 

Papier pre dostupnú ekologickú tlač - cenovo dostupný recyklovaný kancelársky papier pre každodennú tlač na rôznych typoch tlačiarní. 

Papier pre atramentové tlačiarne - ideálny pre atramentovú technológiu tlače vďaka drsnejšiemu povrchu.

Papier pre laserové tlačiarne - ideálny pre laserovú technológiu tlače za pôsobenia tepla vďaka hladšiemu povrchu. 

Papier pre univerzálnu tlač - vhodný pre farebnú aj čiernobielu tlač, pre atramentové aj laserové tlačiarne. 

Špeciálny papier - špeciálny papier pre umeleckú tvorbu alebo zložitejšie grafické práce. 

Samolepiace etikety - špeciálny papier pre tlač etikiet. Perforované okraje a možnosť okamžitého nalepenia na väčšinu povrchov. 

Fotopapier - špeciálny papier pre tlač fotografií. 

Rozličné typy papierov

Základné parametre papiera

 

Formát

K základným parametrom papiera patrí formát. Formát označuje veľkosť papiera, najčastejšie sa uvádza v milimetroch. Veľkosť papiera vyberajte jednoducho podľa toho, akú veľkosť papiera do tlačiarne potrebujete. Prehľad základných rozmerov papiera: 

Formát papiera     Veľkosť v milimetroch
A0841 x 1189 mm
A1841 x 594 mm
A2420 x 594 mm
A3420 x 297 mm
A4210 x 297 mm
A5210 x 148 mm
A6105 x 148 mm

Kvalitu tlače a životnosť tlačiarní výrazne ovplyvňujú gramáž, belosť, priehľadnosť a textúra použitého papiera:

 

Gramáž

Gramáž papiera je parameter označujúci jeho hrúbku a robustnosť, nie jeho váhu, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Medzinárodná norma ISO 563 definuje gramáž papiera ako gram na meter štvorcový (g/m²), teda koľko by daný druh papiera vážil, keby mal veľkosť 1 meter štvorcový. Čím viac papier váži, tým je hrubší a prepúšťa menej svetla. Gramáž sa označuje skratkou g/m². Medzinárodná norma ISO 216 definuje, že papier veľkosti A0 pokrýva plochu jedného štvorcového metra. Jeden list papiera veľkosti A0 s gramážou 80 g/m² teda váži 80 gramov, papier s gramážou 100 g/m² váži 100 gramov a podobne.

 

Pre prezentácie obsahujúce farebné grafy, tabuľky, portfóliá a obrázky je najvhodnejší papier s gramážou od 90 g/m² do 120 g/m². Pri tlači na papier s nižšou gramážou by sa mohlo stať, že dve podobné farby by v grafoch vyzerali takmer identicky. Rovnako by sa na takomto papieri mali tlačiť farebné manuály alebo reporty s väčším počtom strán, ktoré ušetria náklady vďaka obojstrannej tlači. Pre vyššiu kvalitu môžete vybrať tiež gramáž 200 g/m². Tento papier sa využíva predovšetkým pre tlač pozvánok a luxusnejších reprezentačných materiálov určených pre partnerov a VIP klientov. Prehľad gramáží papiera a odporúčaných použití: 

 

Gramáž                                               Použitie
70 g/m²Tenší papier sa používa pre každodennú jednostrannú tlač.
80 g/m²Najčastejšia gramáž kancelárskeho papiera, vhodný pre bežnú aj obojstrannú tlač či kopírovanie.
90, 100, 120 g/m²Hrubší papier vhodný pre tlač letákov alebo prezentácií.
160, 200, 250 g/m²Kartónový papier vhodný pre tlač pozvánok, prezentácií a reprezentačných tlačovín.

Belosť CIE

Belosť udáva kontrast medzi papierom a tlačeným textom alebo obrázkami a udáva, koľko sa od daného odtieňa papiera odráža svetla. Uvádza sa v jednotkách alebo percentách belosti oxidu horečnatého alebo síranu barnatého. Čím je hodnota CIE vyššia, tým je papier svetlejší a kontrast väčší. Vyššia belosť teda znamená vyššiu kvalitu tlače. Papiere s vysokou belosťou sú chemicky bielené a používajú sa najčastejšie pre reprezentatívne materiály s obrázkami. Nebielený papier má krémovú farbu. Béžové odtiene majú predovšetkým recyklované papiere, ktorých použitím šetríte životné prostredie. Belosť preto voľte podľa toho, aké materiály sa chystáte tlačiť:

 

Belosť                           Použitie
Okolo 170 CIEReklamné materiály, letáky, katalógy, magazíny, listy, farebná tlač, obojstranná tlač.
Okolo 161 CIEBežné kancelárske výtlačky - faktúry, dodacie listy, formuláre, obojstranná tlač.
Okolo 146 CIEDokumenty určené pre internú komunikáciu, osobné materiály, poznámky, jednostranná tlač.
CIE 58 alebo CIE 85Recyklované papiere béžových odtieňov.
Farebný kancelársky papier a farebné papiere

Opacita (nepriehľadnosť)

Opacita je schopnosť papiera neprepúšťať svetlo. Je dôležitá špeciálne pri obojstrannej tlači. Čím je jej hodnota vyššia, tým je presvitanie textu na druhú stranu menšie. Menej priehľadné až nepriehľadné hrubšie papiere sú kvalitnejšie a takýto papier je vhodný pre obojstrannú tlač.

 

Drsnosť

Drsnosť charakterizuje hrboľatosť alebo reliéf povrchu papiera. Čím sú hrbole a priehlbiny profilu väčšie, tým je papier drsnejší. Čím je vyššia drsnosť povrchu, tým je horšia kvalita tlače.

 

Hrúbka

Hrúbka hárku papiera je definovaná ako vertikálna vzdialenosť medzi dvomi povrchmi papiera a udáva sa najčastejšie v µm. Je to jedna z charakteristík, ktorá má významný vplyv na tuhosť pri ohýbaní papiera.

 

Veríme, že vám náš malý sprievodca rozmermi a typmi papiera pomôže pri výbere. Správne zvolený papier nepochybne vplýva na výsledok tlače, na opotrebovanie tlačiarne a pri väčšom použití má pozitívny dopad na celkový finančný aspekt tlačenia.