5 tipov, ako sa lepšie sústrediť v práci

Zdá sa vám, že čas v práci utečie ani neviete ako a váš zoznam úloh sa iba kopí? Vyskúšajte naše tipy na lepšie sústredenie. Pomôžu vám udržať prehľad v úlohách aj procesoch. Stačí pár drobných zmien a stres z narastajúceho zoznamu úloh je minulosťou.

 

Aj vám sa už stalo, že ste v pondelok prišli s entuziazmom do práce, odhodlaní držať sa svojich úloh a plánov, no po pár hodinách ste sa už topili v množstve nových úloh? Vie to pekne zamávať s motiváciou a odhodlaním vôbec niečo stihnúť. Ako to teda zmeniť?

1. Upracte si stôl

Keď ráno prídete k svojmu stolu a chvíľku vám trvá, než medzi papiermi, hrnčekmi od kávy a post-itmi nájdete laptop, zbytočne mrháte energiou. Namiesto toho si každé popoludnie, predtým, než sa vyberiete domov, uložte svoje veci na miesto.
 

Smeti vyhoďte, poháriky zaneste do umývačky, papiere uložte do zakladača a nevyhnutné poznámky si vložte do diára k nasledujúcemu dňu. Sadnúť si ráno k čistému stolu je na nezaplatenie. Nechajte si preto na stole minimum vecí, nič vás nebude rozptyľovať od úloh, ktorým sa chcete venovať.

1. Upracte si stôl

Nehromaďte zbytočne ani sošky, fotky či priania. Áno, ich účel je potešiť vás, nie vám zabrať všetok priestor. Ak vám je ľúto ich vyhodiť, vložte si ich do jednej zásuvky a raz za čas si osobné dekorácie vymeňte.

 

Ideálny čas na to je deň, kedy si utierate na stole prach. Ak vám ho aj utiera upratovacia služba, siahnite aspoň raz do týždňa po vlhčených obrúskochstôl si pekne vyčistite. Určite nájdete miesta, ktoré ostali zaprášené.

2. Zorganizujte si svoje dokumenty

Online dokumenty sa ešte dajú ľahko nájsť, stačí zadať kľúčové slovo a systém vám ich vyhľadá. Väčší problém je s papierovými dokumentmi. Väčšinou majú rovnaký formát a je jednoduché ich nesprávne založiť. Hľadať potom jeden papier v celej kope rovnakých čierno-bielych papierov vie zabiť aj pol dňa. Ako tomu predísť?

Rozdeľujte dokumenty do šanónov alebo euroobalov podľa témy. Oddeľte si papiere z HR, procesné dokumenty či podklady k úlohám, ktoré riešite momentálne. Roztriedením sa vyhnete tomu, že dôležitý papier z HR nevedomky vyhodíte spolu s papiermi neaktuálnej procesnej dokumentácie.

Raz za čas si zakladač prelistujte a uistite sa, či sa v ňom nenahromadili dokumenty, ktoré už nebudete potrebovať. Udržíte si tak prehľad v tom, čo šanón obsahuje a zároveň nebudete škrečkovať zbytočné papiere.

3. Majte procesy na očiach

V prípade, že v práci postupujete podľa určitého procesu, umiestnite ho na nástenku alebo iné, dobre viditeľné miesto. Vyhnete sa tak zdĺhavému hľadaniu aktuálneho procesu v momente, keď budete potrebovať iba jednoduchú odpoveď na svoju otázku.

Ak máte k dispozícii popisovaciu tabuľu, pokojne ju na zaznačenie procesu využite. Určite sa bude hodiť aj zvyšku vášho tímu. Namiesto hľadania informácií, ako postupovať ďalej, sa len jednoducho pozriete na proces a môžete pokračovať v práci.

4. Vyčistite si laptop aj klávesnicu

Váš pracovný laptop je vaša vizitka. Nosíte ho z mítingu na míting, ráno nad ním dojedáte sendvič, popoludní chrumkáte keksík ku kávičke. Po pár dňoch je displej samá šmuha a priestor medzi jednotlivými klávesami sa začína zapĺňať.

Vyčistiť laptop a externú klávesnicu je hračka. Ak sa z nejakého dôvodu tejto úlohy obávate, inšpirujte sa naším článkom ako vyčistiť počítač. Už sa nebudete musieť viac hanbiť na mítingu s klientom, ani premýšľať, či je tá bodka medzi dvoma slovami, alebo to je len špinka na vašom displeji. Môžete sa tak sústrediť na svoje úlohy a nie na zbytočnosti.

4. Vyčistite si laptop aj klávesnicu

5. Vyberte si fungujúci tím

Pracovať v plnom nasadení je ľahké, ak máte okolo seba správne naladených ľudí. Ak sa však stretávate väčšinu času s demotivujúcimi prejavmi apatie zo strany svojich spolupracovníkov, hľadajte riešenia, alebo iné pracovisko. Nenechajte druhých, aby stáli v ceste vašim ambíciám a snom. Vo fungujúcom tíme máte starosti polovičné a radosť z výsledkov dvojnásobnú.

Ak už ste plní odhodlania začať nový deň v práci nanovo, poriadne si poupratujte. Vyčistite stôl, laptop aj klávesnicu, roztrieďte dokumenty a majte jasno v procesoch. A na spoluprácu si vyberajte tých správnych ľudí. Potom aj sústredenie na úlohy bežného dňa zvládnete ľavou zadnou.