Večné kancelárske spory: papierové uteráky, klíma či triedenie odpadu

S kolegami väčšina ľudí trávi viac času ako s rodinou či priateľmi. Všetko funguje, ako má, až kým nepríde reč na citlivé témy. Ako nastaviť klimatizáciu, kto nevie trafiť papierové uteráky do koša a kto si nevie zapamätať, že mastná škatuľa od pizze nepatrí do plastov? Prečítajte si tipy, ako s týmito nešvármi raz a navždy skoncovať.

Papierové uteráky na zemi

Otvoríte dvere na toaletu a stúpite rovno na mokrý papierový uterák, ktorý leží pol metra o koša. Na nízky tlak sa v takom prípade určite nemôžete sťažovať. Hlavne, keď popoludní je podlaha okolo umývadla pokrytá desiatkami mokrých pokrčených papierov. Čo však robiť, aby sa takéto situácie neopakovali?

 

Jednou z možností, ako tento nešvár odstrániť, je zabezpečiť vhodný zásobník na papiere. Vyberiete si tak len jeden papierový uterák a vyhnete sa zbytočnému plytvaniu či povaľovaniu po zemi. Dobré je aj investovať do kvalitných papierových uterákov, pretože namiesto troch vám bude stačiť na utretie rúk jeden.

Papierové uteráky na zemi

Pomôcť môže aj výmena smetného koša. Poriadok ľahšie udržíte, ak je smetný kôš priestranný a ľahko prístupný. Skúste ešte predtým, než si umyjete ruky, papiere zo zeme zodvihnúť. Keď je totiž podlaha čistá a niekto sa aj do smetiaka netrafí, je väčšia pravdepodobnosť, že si papier po sebe zdvihne, ak ich už na zemi neleží celá kopa.

Klimatizácia: v zime sauna, v lete mraznička

Kto to zase zapol? Takýmito slovami už začal nejeden pracovný konflikt súvisiaci s klimatizáciou. Vždy sú dva tábory: jedna skupina kolegov frfle, keď je klíma zapnutá, druhá skupina frfle, keď je vypnutá.

Ak máte možnosť využívať prísun čerstvého vzduchu jednoduchým otvorením okna, je to určite šetrnejšia alternatíva ako zapínať klimatizáciu. Ideálnym riešením je počas chladných dní odostrieť žalúzie a vyhriať slnečnými lúčmi pracovné priestory.

 

Klimatizácia: v zime sauna, v lete mraznička

Tak isto počas teplých dní je dobré žalúziami zabrániť prenikaniu tepla a slnečných lúčov do vnútra budovy. Znížite tak nároky na chladenie budovy. To, samozrejme, prispieva nielen k šetreniu finančných prostriedkov, ale aj k znižovaniu záťaže na životné prostredie.

V tomto prípade je dobré nastaviť si určité hranice. Napríklad v lete neklesať s nastavením chladenia pod 22 stupňov, v zime neprekročiť 24 stupňov. Keď sa raz na pravidlách dohodnete, dodržujte ich a ušetríte si množstvo konfliktných diskusií.

Triedenie odpadu nie je žiadna veda

Zaviedli ste na pracovisku s nadšením triedenie, no po pár dňoch sa obsah separovaného odpadu už začína podobať na zmiešaný? Najčastejšie pomáhajú jednoznačne odlíšiteľné nádoby. Žltá na plasty, modrá na papier a čierna na zmiešaný odpad. Niekedy stačí, že farebne odlíšite vrchnáky a nádobu označíte jasným nápisom.

 

Veľmi dobrou pomôckou sú stručné príklady najčastejšie triedených odpadov. Stačí na vrchnák nalepiť príklady obrázkov, prípadne priamo na nádobu vypísať zoznam toho, čo do nádoby patrí, a tiež toho, čo nepatrí.

 

Pre motiváciu je dobré raz za čas podať kolegom aj informáciu o tom, ako pokračujete. Napríklad o koľko ste znížili objem zmiešaného odpadu počas prvých 4 mesiacov od zavedenia recyklácie.

Vzťahy na pracovisku sú dôležité. Keď sú vzťahy priateľské, aj pracovné povinnosti idú ľahšie. Rozčuľovať sa denne kvôli papierovým utierkam, klimatizácii či nesprávne roztriedenému odpadu sa neoplatí. Vyskúšajte naše tipy a prispejete k zlepšeniu atmosféry na svojom pracovisku.