Nákupný zoznam pre školáka. Bez školských potrieb ani na krok

Školský rok sa už blíži a s ním aj nákupy školských pomôcok. Nakupovanie v predstihu šetrí čas a nervy, navyše motivuje vášho školáčika. Čo by na vašom nákupnom zozname nemalo chýbať? Zhrnuli sme to aj do nákupného zoznamu, ktorý si môžete stiahnuť v závere článku.

Školské potreby

Batoh do školy

Školská taška je jednou z najdôležitejších položiek. Kým deti zaujíma vzhľad, rodičov by mal zaujímať prevedenie a obsah. Batoh s knihami, zošitmi, fľašou na vodu je  skúška pre chrbtice našich drobcov. Viac informácií od fyzioterapeuta si môžete prečítať aj v článku o tom, že na výbere správneho školského batoha záleží.

A čo obsah? Niektoré batohy sa dajú kúpiť už aj s peračníkom, vrecúškom na prezuvky či telesnú. Zvážte vždy, či ponúkané doplnky vaše dieťa využije, či sa vám ich chce kupovať ešte zvlášť, ale aj či to je cenovo výhodná ponuka.

 

Tip: Mnoho detí trvá na taške s konkrétnym hrdinom či rozprávkovou postavičkou. Ak však nechcete kupovať nový školský batoh každý jeden rok, skúste sa zhodnúť na neutrálnejšom motíve. Okrem obrázku si dajte záležať na reflexných prvkoch. Ak ich batoh nemá, odporúčame batoh aspoň ozdobiť reflexnými príveskami
 

Peračník

Deti milujú svoje peračníky. Chcú ich väčšinou hneď dva. Jeden na perá a ceruzky, úhľadne uložené spolu s gumou, strúhadlom a náhradnými náplňami do pera. Druhý peračník býva obyčajne guľatý, plný pestrofarebných ceruziek. Tu je tiež možnosť vybrať si peračník s obsahom či bez.

V prípade, že sa rozhodujete pre peračník naplnený pomôckami, dobre si ich aj s vašou ratolesťou vyskúšajte. Je dôležité, aby sa dieťaťu dobre perá či ceruzky držali. Väčšinou je to na prvý pohľad ekonomickejšia voľba. No ak sa po čase ukáže, že perá či ceruzky sa vášmu drobcovi zle držia, môže sa rozpočet na obsah peračníka zbytočne predražiť.

Tip: To, čo v peračníku určite nesmie chýbať, je kvalitné pero s náhradnou náplňou, ceruzka, guma a strúhadlo. Snažte sa aj vášmu drobčekovi vysvetliť, že nie je potrebné mať so sebou 3 rovnaké ceruzky. Ani sa nenazdáte a taška môže vážiť viac, než je pre chrbátik dobré.

 

Peračník

Zošity

Ponuka zošitov je v súčasnosti mimoriadne široká. Vybrať si môžete z rôznych veľkostí, hrúbok, niektoré majú štvorčekovú či prázdnu výplň, najčastejšie sú linajkové. Zošity najčastejšie určujú vyučujúci, ktorí v ideálnom prípade určia aj presný typ zošita.

 

Túto položku odporúčame nakúpiť až po inštrukciách od vyučujúcich, inak sa vám môže ľahko stať, že kúpite to, čo nebudete potrebovať a naopak bude vám chýbať práve pár takých zošitov, ktoré ste nekúpili. Ak vaše dieťa dostane na jeden predmet učebnicu aj pracovný zošit, namiesto hrubého zošitu v pevnej väzbe vyberte tenší a ľahší zošit.


Tip: Ak sa obávate, že zošit bez pevnej väzby bude mať o pár dní somárske uši, investujte do dosiek, do ktorých sa všetky zošity ľahko naukladajú.

Obaly

Aby zošity a učebnice neboli do týždňa samý fľak, zabaľte ich. Väčšinou to býva tak, že každá kniha či zošit má iný formát. Na niektoré, ako A4, A5, A6, je ľahké zohnať obal. No pripravte sa aj na menej tradičné formáty.


Nemusíte kupovať len klasické plastové obaly. Jednoduchý obal na zošit či knihu si ľahko vyrobíte aj z baliaceho papiera. Je to ideálne riešenie hlavne v prípade, ak má učebnica či zošit atypický formát. Navyše takto zabalený zošit si váš drobček nájde raz-dva v kope zošitov z celej triedy.

Tip: Knihy aj zošity získajú na príťažlivosti, ak ich obaly ozdobíte obrázkami obľúbených postavičiek či veselými menovkami.

Farbičky čarbičky

Okrem obyčajných ceruziek, pera, gumy a strúhadla by vašej ratolesti nemali v škole chýbať ani farebné ceruzky. V prípade ceruziek je dôležité, aby sa dobre držali. Hitom sú trojhranné, neónové či ceruzky s viacfarebnou tuhou.


Fixky majú kratšiu životnosť než ceruzky, no deti ich milujú. Pri výbere fixiek berte do úvahy aj možnosť jednoduchého odstránenia škvŕn z oblečenia, čo býva pri niektorých druhoch nemožné. A viete, aké sú deti, keď tvoria. Škvrny na oblečení sú to posledné, čo ich zaujíma.

Tip: Niektoré písacie potreby sa vyrábajú aj so zaoblenými zakončeniami, ktoré sú dizajnované pre zvýšenú bezpečnosť.
 

Farebné farbičky

Škatuľka na desiatu a fľaša na vodu

Pitný režim a zdravá desiata sú dôležitou súčasťou každej školskej tašky. Ponuka farieb a vzorov je naozaj široká, odporúčame zvoliť si zdraviu neškodlivú fľašu bez BPA/BPS/BPF. Pri dózach na desiatu je dôležité to, aby sa dali dobre uzatvoriť, čím predídete riziku, že kúsky desiaty nájdete medzi učebnicami.


Tip: To, či fľaša aj dózička tesnia, odporúčame vyskúšať ešte pred prvou cestou do školy, než ich naplníte vodou či šťavnatou desiatou.

 

Prezuvky a vrecúško na prezuvky

Pri výbere prezuvok myslite na klenbu chodidla vášho dieťaťa. Ak už aj kúpite pekné prezuvky, lebo sa vášmu dieťaťu tak páčia, doplňte ich zdravotnou vložkou. Vrecúško na prezuvky je ideálne textilné, ktoré môžete ľahko oprať v práčke.


Tip: Vrecúško na prezuvky a hygienické vrecúško vyberte rovnaké, aspoň ich vaša ratolesť rýchlejšie rozpozná, štítok s menom by mal byť aj tak samozrejmosťou.
 

Hygienické vrecúška

Hygienické vrecúško a uteráčik na ruky

V tomto prípade stačí zabaliť mini balenia vlhčených obrúskov, papierových vreckoviek, vlhčeného toaletného papiera a maličký uteráčik na ruky.

Tip: Vlhčené obrúsky na ruky vyberte antibakteriálne. Je to jednoduchšie riešenie, než kupovať tekuté či tuhé mydlo. Zvyčajne ním deti zamáčajú všetko ostatné vo vrecúšku, prípadne ho zle uzatvoria.

Aby ste mali všetky položky nákupného zoznamu prehľadne na jednom mieste, pripravili sme pre vás praktický nákupný zoznam, ktorý si môžete vytlačiť.