Večné derby - káva alebo čaj. Čo je lepšie pre vaše telo?

Určite ste už počuli názor, že nepi kávu, daj si radšej čaj. Veď v káve je obávaný kofeín a v čaji iba neškodný teín. Je to však skutočne pravda?

Káva a čaj patria v súčasnosti po vode k najviac vyhľadávaným nápojom. Ich pitie sa spája s určitou formou socializácie. Staré známe „pôjdeme na kávičku“ sa prudko zakorenilo v našich kamarátstvach.

História voňavých šálok

Čaj bol prvýkrát vypestovaný v Číne a následne v Japonsku. Nové cestovateľské výpravy do Ázie v 15. až 17. storočí priniesli čaj aj do Európy. V Británii si ho môžu vychutnať už od roku 1657. Čaj je dnes na svete veľmi populárny. Štatistiky ukazujú, že priemerne každý človek ročne vypije až 40 litrov tohto voňavého nápoja.

 

Kávovník pochádza pôvodne z Afriky, konkrétne z Etiópie. Postupne sa jeho pestovanie rozšírilo aj do Jemenu, arabského sveta a Egypta. Práve odtiaľ sa sa káva cez Talianov dostala do celej Európy.

História voňavých šálok

Kofeín objavil v roku 1819 nemecký chemik Friedlieb Ferdinand Runge. Pri štúdiu chemických zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v káve, narazil na kofeín. Táto molekula sa nachádza vo viacerých rastlinách a má ich chrániť pred predátormi.

 

Runge podnietil ďalších vedcov, aby realizovali jeho test. Alphonse Ourdy, Geradus Mulder a Jobat sa rozhodli vykonať analýzu na čaji.

 

Bola látka objavená v čaji totožná s tou v káve?

Rozdiely medzi kofeínom a teínom

Je teda kofeín a teín to isté? Áno, keď sa bavíme o chemickom zložení, ide o tú istú molekulu. Prečo nás však káva nakopne a čaj nemá až také účinky? Kofeín v čaji sa líši od toho kávového hneď v niekoľkých veciach:

  • kvalita stimulácie,
  • miera absorpcie,
  • tolerancia nášho tela.

Káva nabudzuje, čaj stimuluje...

Okrem samotného kofeínu sa v káve nachádza ešte veľa rôznych látok. Medzi nimi aj polyfenoly. Práve tie spomaľujú účinok kofeínu v čaji. Je absorbovaný z krvi za 6 až 8 hodín. To znamená, že povestné čaje o piatej neboli práve najlepší nápad. Keďže kofeín by sa kompletne z krvi odbúral až večer okolo jedenástej.

 

Pre kávu je charakteristický extrémny nástup a rýchle absorbcia, za približne 2 až 3 hodiny.

 

Keby sme sa chceli ponoriť hlbšie do sveta chémie a ozrejmiť si tento rozdiel, stačí si uvedomiť, že síce sú obe molekuly kofeínu identické, no nemusia byť s ostatnými látkami prepojené rovnako.

 

Látky v čaji sa držia s kofeínom tuhšie „za ruky“ a keď ich chce naše telo od seba oddeliť, potrebuje viac času. Za to vzťahy medzi kofeínom a inými zlúčeninami v káve sú veľmi krehké (odbornejšie povedané majú slabé chemické väzby), a teda naše telo zničí takýto vzťah pomerne rýchlo. 

Káva nabudzuje, čaj stimuluje...

Preto je odpoveď na otázku „káva alebo čaj“ taká problematická. Káva zaťaží naše srdce vyššou dávkou, ktorá však trvá kratšie. Čaj nás excituje menej, ale dlhodobejšie.

Aká je odporúčaná dávka?

Asi by ste chceli počuť, koľko šálok kávy si môžete dopriať. Presné číslo však neexistuje. Každé ľudské telo má inú toleranciu na kofeín. Vo všeobecnosti platí, že všetko pod 400 mg kofeínu denne je pre dospelého človeka prijateľné. Táto dávka sa nachádza v 4 šálkach kávy alebo v 10 plechovkách bežného kolového nápoja.

 

Počas bežného pracovného dňa je najvhodnejšie mať po ruke asi oboje – kávu aj čaj. V letných mesiacoch navyše oceníte široký výber ľadových čajov, ktoré perfektne povzbudia i osviežia