Zázračná chémia ukrytá za funkciou čistiacich prostriedkov

Keď väčšina ľudí počuje slovo chémia, spomenie si na nudné hodiny na základnej škole. Chémiu však netvorí iba divná tabuľka prvkov, je všade okolo nás. Jej pochopenie vám dokonca môže pomôcť vybrať vhodný čistiaci prostriedok do vašej kancelárie.

Najčastejšie sa do čistiacich prostriedkov na bežné upratovanie pridávajú látky s názvom surfaktanty. Hoci znie tento názov trošku desivo, ide v podstate o zlúčeniny, ktoré pomáhajú vode zmyť z povrchu všetky nečistoty.

Voda, čo sa drží s vodou

Keď si predstavíte bežné upratovanie vo vašej kancelárii alebo domove, pomyslíte na vedro s vodou a nejakým čistiacim prostriedkom. Chemickou rečou povedané, voda je najčastejšie používaným rozpúšťadlom pri upratovaní. Má však jednu nevýhodu – vysokú hodnotu povrchového napätia. Až 3x vyššiu pri porovnaní s populárnym alkoholom (keby sme si ho predstavili ako čistý etanol).

 

Povrchové napätie je vlastnosť látky. Keď si predstavíme kvapku vody, tak sa v jej tele ukrýva mnoho molekúl, ktoré sa vzájomne k sebe priťahujú. Veľmi prehnane by sme mohli povedať, že sa správajú ako maličké magnety. Práve táto príťažlivosť medzi nimi zabezpečuje, že keď zmáčate povrch vodou, vyformujú sa kvapky.

Voda, čo sa drží s vodou

Kvapky sú síce krásnym a rozkošným útvarom, pri čistení povrchov nám však spôsobujú vrásky na čele. Aby nám voda pekne zmáčala celý povrch, pridávame do nej čistiace prostriedky, ktoré obsahujú už spomínané surfaktanty.

 

Surfaktany vykonávajú ešte aj ďalšie funkcie, ako napríklad rozpustnosť a držia pohromade jednotlivé zložky čistiaceho prostriedku.

 

Surfaktanty sa rozdeľujú podľa ich náboja, môžete sa stretnúť s nabitými:

  • negatívne – aniónové,
  • pozitívne – katiónové,
  • pozitívne aj negatívne – amfotérne,
  • bez náboja – neiónové.

Od téorie do kancelárie a domácnosti

Čo čistí vašu podlahu?

Veľmi často využívané, nielen v kanceláriách, sú čistiace prostriedky na podlahy. Keď si vezmeme ako príklad jeden z najviac predávaných produktov Ajax a pozrieme sa na jeho zloženie, zistíme, že obsahuje zlúčeninu s komplikovaným názvom dodecylbenzén sulfonát.

 

Za hrozivým pomenovaním sa opäť skrýva surfaktant, ktorý je schopný vytvárať záporne nabité časti. Je veľmi často používaný nielen na podlahy, ale aj v pracích prostriedkoch. Preto sa netreba čudovať, že jeho produkcia sa pohybuje až pri niekoľkých miliardách ton ročne.

 

Okrem starých známych surfaktantov by sme našli v efektívnom čističi na podlahy aj látky známe ako cheláty, konkrétne napr. tetrasódium EDTA. Cheláty sú účinnou zbraňou proti tvrdej vode.

 

Tvrdá voda obsahuje veľa rôznych solí, ktoré zabraňujú efektívnemu čistiacemu efektu. Chelátové činidlá sa spájajú správe s týmito neželanými soľami a zabraňujú im narušovať naše upratovacie ciele.

Ako je to s čističmi na nábytok?

Chcete, aby sa váš kancelársky nábytok leskol a vyzeral ako nový? Práve na to je nutné použiť vhodný čistiaci prostriedok na drevo a laminát.

 

Ako je možné, že práve tento typ vytvorí na povrchu nábytku krásnu ochrannú vrstvu, ktorá vyzerá tak skvelo? Môže za to látka zvaná dimetikon, ktorú môžete nájsť aj v telových mliekach a šampónoch. Je charakteristická pre svoju vlastnosť vytvárať hladký povlak, ktorý chráni povrch.

Nie je chémia ako chémia

Pri kúpe čistiacich prostriedkov sa radšej spoľahnite na overené značky, práve tie nešetria pri výrobe svojich produktov. Používajú látky, ktorých čistiace účinky sú overené. Záleží taktiež na tom, aby boli primiešané do produktu v správnom pomere. Primalý obsah môže mať za následok slabé čistiace účinky.

 

Práve preto sa v Lamitecu spoliehame na dodávateľov čistiacich prostriedkov, ktorí vedia pre vašu kanceláriu zabezpečiť efektívne upratovanie.