Ušetrite na nákupe kancelárskeho papiera. Vyberte si ten správny

Potrebujte kúpiť na svoje pracovisko zásoby kancelárskeho papiera, ale neviete sa zorientovať? Rôzna hmotnosť, iný typ pre atramentovú a iný pre laserovú tlač, rôzne kategórie od ekonomickej po prvotriednu, to sú iba niektoré z parametrov, na ktoré sa musíte sústrediť.

Prvým krokom pri výbere kancelárskeho papiera je určenie účelu, na ktorý ho budete používať. Ak väčšina vašich tlačiarní funguje na laserový mechanizmus, odporúča sa siahnuť po papieri v tejto kategórii. 

Rozdiel medzi atramentovou a laserovou tlačou

Pri atramentovej tlači sa farba a papier ťažšie miešajú. Náplň je nanášaná rozprašovaním. Keď zvolíte nekvalitný papier, kvapalina sa začne rozpíjať a rozširovať ako akvarel. Výsledný dokument vytvára obrazy s rozmazanými okrajmi.

 

Špeciálne papiere pre atramentovú tlač sú charakteristické úpravou povrchu, ktorá podporuje bleskové sušenie nanášanej farby. Tak zabraňuje rozmazávaniu.

 

Laserové tlačiarne nefungujú na princípe nanášania kvapaliny, ale tuhej látky. Tá je zastúpená vo forme prášku. Háčik pri výbere papiera na tento typ tlače je ukrytý vo vysokej teplote, ktorú generujú fixačné valce.

 

Papiere vyvinuté na laserovú tlač musia preto spĺňať nároky na vysokú teplotnú odolnosť. 

Hmotnosť a hrúbka majú veľký vplyv

Pri výbere hrúbky a hmotnosti papiera by ste nemali zabudnúť, že:

  • hrubý papier poskytuje lepšie výsledky pri rezaní a laminovaní,
  • ak budete dokumenty vytlačené na papieri posielať poštou, nezabudnite, že výška poštovného sa odvíja od hmotnosti papiera. Preto, ak je to možné, voľte radšej druh s menšou hmotnosťou,
  • ak dbáte na ekológiu, tenšie papiere sú pre vás tým správnym riešením,
  • hrubší papier má dlhšiu životnosť a je viac odolný voči opotrebeniu,
  • ak tlačíte katalóg alebo podklady k významnejšiemu projektu, uistite sa, že papier v zásobníku ma požadované parametre a postačí na celý rozsah.

Opacita

Opacity charakterizuje množstvo svetla, ktoré je papier schopný prepúšťať. Prakticky to znamená, ako veľmi bude presvitať váš výtlačok na druhú stranu. 100 % opacita znamená, že cez papier neprenikne žiadne žiarenie.

 

Tento parameter je nesmierne dôležitý pri tlači brožúr obojstranne. Kedy sa chcete prednostne vyhnúť nečitateľnosti textu.