Pozor, neporežte sa! Bezpečnosť v kanceláriách s Lamitecom

Práca v kancelárii nie je nijak zvlášť životu nebezpečná, no i tak vám tu hrozia úrazy. Aké sú tie najčastejšie? Ako postupovať pri zranení spôsobenom nožnicami alebo kancelárskou rezačkou?

Nepozornosť je najväčší nepriateľ

Ak je váš denný chlebík práca v kancelárii, určite nie ste v takom ohrození života, ako napríklad hasiči alebo baníci. Je však veľmi zaujímavé, ku koľkým zbytočným zraneniam prichádza práve v kancelárskom prostredí.

 

Poznáte to. Stres, blížiace sa termíny, množstvo ľudí, ktorí vás môžu rozptýliť. Ani sa nenazdáte a porežete sa nožnicami alebo sa pichnete špendlíkom. Viete, aké ďalšie zranenia môžu spôsobiť kancelárskej pomôcky a ako ich správne ošetriť?

Zradné rezače

Medzi výborných, ale trochu nebezpečných pomocníkov v kancelárii patria kancelárske rezačky. Vďaka tomu, že sú mimoriadne ostré, si ľahko poradia pri každej situácii, na ktorú klasické nožnice jednoducho nestačia. Ich obratnosť má aj tienistú stránku, a tou je nebezpečenstvo porezania.

 

Zradné rezače

Ako ošetriť takéto poranenie?

Krvácanie pri reznej rane zastavíte tlakom na ranu. Ten vždy vykonávajte použitím čistého, sterilného obväzu alebo látky. V prípade poranenia ruky je dobré držať ju nad úrovňou srdca. Je to jednoduchý trik, ktorý vám pomôže rýchlejšie zastaviť krvácanie.

 

Pri väčšej rane použite na ošetrenie tlakový obväz, menšiu ranu stačí prelepiť leukoplastom. Nezabudnite použiť gumené rukavice na ochrana pred infekciou. V prípade, že je zranenie hlboké alebo neprestáva krvácať, určite vyhľadajte lekársku pomoc.

Pozor na nožnice!

Kancelárske nožnice má na stole azda každý. Práve preto sú to najčastejšie ony, ktoré majú na svedomí najviac zranení zapríčinených kancelárskymi pomôckami. Pri neopatrnej manipulácii vám hrozí nepríjemné porezanie alebo zastrihnutie do prsta.

Ako ošetriť takéto poranenie?

Poranenie spôsobené nožnicami je obyčajne miernejšie ako pri kancelárskych rezačoch. Vyžaduje si však rovnakú pozornosť, v opačnom prípade hrozí infekcia. Postup ošetrenia je rovnaký, ako sme opísali vyššie. Aj tu platí, že v prípade dlhodobého krvácania alebo je hlbokej rany vyhľadajte lekára.

Zošívačky a špendlíky

Ďalšou skupinou, pri ktorej hrozí poranenie sú kancelárske zošívačky a špendlíky. Každý, kto si nechtiac do prsta zapichol špendlík alebo spinku zo zošívačky vie, že to rozhodne nie je príjemný zážitok. Spánok Šípkovej Ruženky vám síce nehrozí, no parádna infekcia rozhodne áno.

Zošívačky a špendlíky

Ako ošetriť takéto poranenie?

Pri tomto poranení je prítomné skôr vnútorné krvácanie. Ak v rane ostalo cudzie teleso, napríklad špendlík, vytiahnite ho von. Je zapichnuté príliš hlboko? Nevyťahujte ho a vyhľadajte lekársku pomoc. V prípade, že cudzie teleso v rane nie je, ranu vydezinfikujte a zaviažte. Pri bodných ranách, k akým takéto pichnutie patrí, konzultujete s lekárom očkovanie proti tetanu.

 

Aj práca v kancelárii má svoje úskalia a nebezpečenstvá. Nielen psychologické v podobe smrteľných termínov, ale aj tie fyzické. Ako v každom zamestnaní, aj tu platí, že prevencia a sústredenie sú prvoradé. Dávajte si teda na seba pozor a doslovne dvakrát merajte a raz režte.