Výber správneho papiera

Cena je často to prvé, podľa čoho sa zákazníci pri kúpe kopírovacieho papiera rozhodujú. Vychádzajú zvyčajne zo všeobecných tvrdení: „Všetky papiere sú rovnaké“ a „Čo už môže  byť na papieri také dôležité?“ Používaním papiera na účel, na ktorý je určený, sa však v konečnom sumáre ušetria náklady v prepočte na 1 tlačenú stranu. Výberom správneho typu papiera je možné ovplyvniť nielen kvalitu tlače, náklady na tlač, životnosť a opotrebenie tlačiarne, ale v neposlednom rade aj životné prostredie. Kúpou nesprávneho alebo lacného papiera vznikajú spoločnostiam nemalé dodatočné náklady.

papier_poradna_003

Najčastejšie sa v kancelárii využíva univerzálny biely kancelársky papier veľkosti A4, gramáže 80 g/m2.

 

Pre rôzne druhy dokumentov a rôzne typy tlačiarní ale budete potrebovať kancelárske papiere s inými vlastnosťami. V tomto článku vám preto vysvetlíme jednotlivé parametre papiera a poradíme, ako si vybrať ten správny.

 

Rýchle tipy na produkty

  • Pre lacnú čiernobielu tlač: Lacný kancelársky papier štandardnej kvality, vhodný pre čiernobielu tlač na atramentových aj laserových tlačiarňach. VIAC TU
  • Pre bežnú čiernobielu a farebnú tlač: Kancelársky papier vhodný aj pre farebnú tlač s vysokou úrovňou tlačovej kvality pre profesionálny vzhľad firemných dokumentov. VIAC TU
  • Pre prémiovú farebnú tlač: Papier prémiovej kvality, vyššej gramáže a mimoriadne vysokej belosti, ktorý prináša dokonalé výtlačky obrázkov a prezentácií na všetkých typoch tlačiarní. VIAC TU
  • Pre tlač pozvánok a firemných materiálov: Žiarivo biely, dokonale hladký papier s vysokou gramážou pre ostrú sýtu tlač, vhodný pre tlač letákov, pozvánok a firemných materiálov. VIAC TU
  • Pre lacnú ekologickú tlač: Lacný 100 % recyklovaný papier ideálny pre každodennú tlač na všetkých tlačiarňach a kopírkach, vhodný napríklad pre poznámky alebo interné materiály. VIAC TU

Kritériá pri výbere najvhodnejšieho papiera

· Ako často tlačím?

· Aký formát papiera potrebujem?

· Budem tlačiť farebne alebo čiernobielo?

· Budem tlačiť jednostranne alebo obojstranne?

· Budem tlačiť pár hárkov alebo veľké množstvo?

. Plánujem tlačiť texty, jednoduché obrázky a grafy alebo fotografie?

· Plánujem materiály použiť interne alebo na reprezentáciu? Potrebujem lacnejší papier pre bežné kancelárske použitie alebo luxusnejší hrubší papier pre tlač pozvánok?

· Budem tlačiť na atramentovej alebo laserovej tlačiarni?

 

Základné parametre papiera

K základným parametrom papiera patrí formát. Formát označuje veľkosť papiera, najčastejšie sa uvádza v milimetroch. Veľkosť papiera vyberajte jednoducho podľa toho, akú veľkosť papiera do tlačiarne potrebujete. Prehľad základných rozmerov papiera:

 

Formát papiera     Veľkosť v milimetroch
A0841 x 1189 mm
A1841 x 594 mm
A2420 x 594 mm
A3420 x 297 mm
A4210 x 297 mm
A5210 x 148 mm
A6105 x 148 mm
Formáty kancelárskeho papiera

 

Kvalitu tlače a životnosť tlačiarní výrazne ovplyvňuje gramáž, belosť, priehľadnosť a textúra použitého papiera:

 

Gramáž

Gramáž papiera je parameter označujúci jeho hrúbku a robustnosť, nie jeho váhu, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Medzinárodná norma ISO 563 definuje gramáž papiera ako gram na meter štvorcový (g/m²), teda koľko by daný druh papiera vážil, keby mal veľkosť 1 meter štvorcový. Čím viac papier váži, tým je hrubší a prepúšťa menej svetla. Gramáž sa označuje skratkou gsm. Medzinárodná norma ISO 216 definuje, že papier veľkosti A0 pokrýva plochu jedného štvorcového metra. Jeden list papiera veľkosti A0 s gramážou 80 gsm teda váži 80 gramov, papier s gramážou 100 gsm váži 100 gramov a pod.).

 

Najčastejšie využívaný kancelársky papier má gramáž 80 g/m². Tento typ papiera je bez povrchovej úpravy a je vhodný pre čiernobielu jednostrannú tlač menšieho počtu kusov papiera.

 

Pre prezentácie obsahujúce farebné grafy, tabuľky, portfóliá a obrázky je najvhodnejší papier s gramážou od 90 g/m² do 120 g/m² . Pri tlači na papier s nižšou gramážou by sa mohlo stať, že dve podobné farby by v grafoch vyzerali takmer identicky. Rovnako by sa na takomto papieri mali tlačiť farebné manuály alebo reporty s väčším počtom strán, ktoré ušetria náklady vďaka obojstrannej tlači. Pre vyššiu kvalitu môžete vybrať tiež gramáž 200 g/m2, tento papier sa využíva predovšetkým pre tlač pozvánok a luxusnejších reprezentačných materiálov určených pre partnerov a VIP klientov. Prehľad gramáží papiera a odporúčaných použití:

 

Gramáž                                               Použitie
70 g/m2Tenší papier, sa používa pre každodennú jednostrannú tlač
80 g/m2Najčastejšia gramáž kancelárskeho papiera, vhodný pre bežnú aj obojstrannú tlač či kopírovanie
90, 100, 120 g/m2Hrubší papier vhodný pre tlač letákov alebo prezentácií
160, 200, 250 g/m2Kartónový papier vhodný pre tlač pozvánok, prezentácií a reprezentačných tlačovín

 

Belosť CIE

Belosť udáva kontrast medzi papierom a tlačeným textom alebo obrázkami a udáva, koľko sa od daného odtieňa papiera odráža svetla. Uvádza sa v jednotkách alebo percentách belosti oxidu horečnatého alebo síranu barnatého. Čím je hodnota CIE vyššia, tým je papier svetlejší a kontrast väčší. Vyššia belosť teda znamená vyššiu kvalitu tlače. Papiere s vysokou belosťou sú chemicky bielené a používajú sa najčastejšie pre reprezentatívne materiály s obrázkami. Nebielený papier má krémovú farbu. Béžové odtiene majú predovšetkým recyklované papiere, ktorých použitím šetríte životné prostredie. Belosť preto voľte podľa toho, aké materiály sa chystáte tlačiť:

 

Belosť                           Použitie
Okolo 170 CIEReklamné materiály, letáky, katalógy, magazíny, listy, farebná tlač, obojstranná tlač
Okolo 161 CIEBežné kancelárske výtlačky - faktúry, dodacie listy, formuláre, obojstranná tlač
Okolo 146 CIEDokumenty určené pre internú komunikáciu, osobné materiály, poznámky, jednostranná tlač
CIE 58 alebo CIE 85Recyklované papiere béžových odtieňov

 

Opacita (nepriehľadnosť)

Opacita je schopnosť papiera neprepúšťať svetlo. Je dôležitá špeciálne pri obojstrannej tlači. Čím je jej hodnota vyššia, tým je presvitanie textu na druhú stranu menšie. Menej priehľadné až nepriehľadné hrubšie papiere sú kvalitnejšie a takýto papier je vhodný pre obojstrannú tlač.

 

Drsnosť

Drsnosť charakterizuje hrboľatosť alebo reliéf povrchu papiera. Čím sú hrbole a priehlbiny profilu väčšie, tým je papier drsnejší. Čím je vyššia drsnosť povrchu, tým je horšia kvalita tlače.

 

Hrúbka 
Hrúbka hárku papiera je definovaná ako vertikálna vzdialenosť medzi dvomi povrchmi papiera a udáva sa najčastejšie v µm. Je to jedna z charakteristík, ktorá má významný vplyv na tuhosť pri ohýbaní papiera.

Základné parametre papiera

Pomôcka pre optimálny výber papiera pre tlač

Papiere do tlačiarne vyberajte predovšetkým podľa dvoch kritérií: podľa farebnosti tlače, teda či budete tlačiť skôr čiernobielo alebo skôr farebne (alebo či potrebujete univerzálny papier pre obidva druhy tlače) a podľa druhu tlačiarne, teda či máte laserovú alebo atramentovú tlačiareň.

 

Podľa farebnosti tlače

  • Pre čiernobielu tlač: Papiere pre čiernobielu tlač sú najlacnejšie, nie je tu potrebné, aby vynikali vysokou belosťou alebo kontrastom.
  • Pre farebnú tlač: Pre farebnú tlač sa hodia dokumenty s vysokou belosťou a kontrastom, na ktorých vyniknú farebné obrázky alebo schémy.
  • Univerzálne papiere: Ak v kancelárii tlačíte ako bežné dokumenty, tak príležitostné obrázky, môžete zvoliť kompromis: univerzálny kancelársky papier určený pre čiernobielu aj farebnú tlač.

Podľa typu tlačiarne

  • Pre laserové tlačiarne: Laserové tlačiarne s tonerovými náplňami tlačia pomocou pôsobenia tepla a najlepšie sa pre nich hodí hladký papier.
  • Pre atramentové tlačiarne: Atramentové tlačiarne zasa naopak potrebujú drsnejší papier s textúrou, do ktorého sa atrament založený na vodnej báze rýchlo vsiakne, zaschne a nebude sa roztekať.

Pomôcka pre optimálny výber papiera na čiernobielu tlač


Na obyčajnú tlač postačí bežný kancelársky papier gramáže 80 g/m². U tohto papiera odporúčame orientovať sa podľa kvality A, B lebo C:

 

Kvalita „A“ - Najkvalitnejší a najdrahší papier s vysokým stupňom belosti a nepriehľadnosti, vhodný na tlač dokumentov s farebnými prvkami (grafika, fotografie). Vďaka extra hladkému povrchu a vysokej stabilite sa papier nezlepuje a nezasekáva. Je vhodný pre všetky druhy tlače (laserová a atramentová tlač, kopírovanie). Výsledná kvalita dokumentov pri čiernobielej aj farebnej tlači je prémiová.

 

Kvalita „B“ - Univerzálny a najpoužívanejší papier veľmi dobrej kvality vhodný pre internú a externú komunikáciu, i na jednoduchú farebnú grafiku a fotografie. Je rozumným kompromisom medzi kvalitou a cenou. Výsledkom je vysoká kvalita tlačených dokumentov pri čiernobielej tlači a dobrá kvalita aj pri jednoduchej farebnej grafike.

 

Kvalita „C“ - Najlacnejší a najmenej kvalitný papier ideálny na bežné použitie v kancelárii a všade tam, kde sú rozhodujúce finančné náklady. Je vhodný pre internú komunikáciu a tlač vysokých objemov. Najlepšie výsledky dosahuje v čiernobielych laserových tlačiarňach a kopírkach. Dobrá kvalita tlačených dokumentov pri čiernobielej tlači.

Ako sa dá ušetriť pri tlači?

Ak si kúpite najlacnejší papier na trhu, môže natoľko opotrebovať tlačiareň, že budete musieť kúpiť novú a kúpou lacného papiera ste vlastne prerobili. Preto radšej voľte mierne drahší papier kvality „B“.

Ďalšou z možností je tlačiť obojstranne, ak tlačiareň túto vlastnosť má alebo stlačiť dve A4 na formát A5, čo je ešte dobre čitateľné.

Ak ste veľká firma, skúste si vypýtať lepšiu cenu alebo si objednajte celú paletu, ktorá býva cenovo výhodnejšia.

Druhy papiera

Okrem papiera do laserových tlačiarní, ktoré využívajú pôsobenie tepla a tonerovú náplň a papiera do atramentových tlačiarní (drsnejší papier, ktorý zabráni roztečeniu atramentu a atrament na vodnej báze na ňom rýchlejšie zaschne) existujú ďalšie papiere pre špecifickú aplikáciu:

 

  • Farebný papier - papier v širokej škále farieb vhodný napr. na tlač letákov a pozvánok. V našej ponuke nájdete širokú paletu odtieňov farebných papierov v rôznych formátoch a s rôznou gramážou.
  • Fotografický papier  - špeciálny papier na tlač fotografií alebo obrázkov s vysokou kvalitou. Môže byť v lesklom alebo matnom  prevedení.
  • Prepisovací papier tmavomodrý alebo čierny papier, ktorý sa vkladá medzi dva hárky bežného papiera. Text napísaný alebo vytlačený na hornom papieri sa vďaka prepisovaciemu papieru odtlačí na spodný papier.
  • Tabelačný papier  - jedná sa o dlhý papier s bočnou perforáciou, ktorý sa používa predovšetkým do ihličkových tlačiarní.
  • Vizitkový papier - špeciálne upravený papier na tlač vizitiek
  • Dizajnový papier - špeciálny štruktúrovaný, ilustračný, metalický alebo certifikačný papier na kreatívne a certifikačné aplikácie.
  • Papiere vhodné na archiváciu - pre dlhodobú archiváciu firemných dokumentov sa hodia papiere s neutrálnym pH, ktoré časom nežltnú.

Ako tlačiť, aby sme boli šetrní k prírode?

Výroba papiera je náročná na energiu a vodu. Ak patríte medzi spoločensky zodpovedné firmy, máte na výber dve možnosti:

 

Tlačte na recyklovaný papier. Nečakajte ale, že bude lacnejší než papiere z prvotných surovín. Výroba z recyklátu je drahá.

 

Druhá šetrná cesta vedie cez papiere, ktoré majú certifikát, napr. FSC alebo EU Flower:

 

FSC - Certifikát FSC (Forest Stewardship Council), vydávaný medzinárodnou organizáciou, operujúcou na severoamerickom kontinente. Tento certifikát sa udeľuje výrobkom, pochádzajúcim z lesov, obhospodarovaných udržateľným spôsobom, t. j. keď sa časť lesa vyrúbe, musí sa opäť obnoviť podľa presných pravidiel.

EU Flower - Papiere s certifikátom EU Flower (Ecolabel) sú zárukou, že papier spĺňa vyššie ekologické kritériá. Garantujú, že výrobný proces spĺňa striktné kritériá využívania prírodných zdrojov a chemikálií, emisií do vzduchu a vody, spotreby energie, správy odpadu. Pri výrobe papiera sú používané iba recyklované vlákna alebo drevné suroviny z lesov, obhospodarovaných trvalo udržateľným spôsobom.

Rady na záver

Pri manipulácii s papierom balíky nehádžte a pri prevoze zabezpečte, aby nespadli a nenarážali na seba. Pri poškodení obalu papier radšej už nepoužívajte. Výsledkom môže byť jeho zaseknutie, pokrčenie, nekvalitný výtlačok, či dokonca až poškodenie súčiastky tlačiarne.

 

Najvhodnejšie je skladovať papier v pôvodných baleniach položených na seba, v suchom prostredí bez veľkého výkyvu teploty a vlhkosti. Ideálna je bežná teplota miestnosti 20-25 °C s relatívnou vlhkosťou vzduchu 35-55 %. Ak takáto možnosť nie je, je potrebné papier nechať aklimatizovať. V opačnom prípade by prišlo k jeho zvlneniu.

 

Papier neotvárajte skôr, než ho plánujete používať. Neotvárajte ďalšie balenie, pokým ste to predošlé nespotrebovali. Ak je potrebné doplniť papier do zásobníka, nové hárky vkladajte pod staré.